Linkovi

Hag: Različite reakcije na presudu Karadžiću


Radovan Karadžić tokom izricanje presude u Haškom tribunalu, 24. marta 2016.

Presudom Radovanu Karadziću od 40 gomdina zatvora, nije zadovoljan gotovo niko. Nisu zadovoljne porodice žrtava, a presudom od 40 godina nije zadovoljna ni odbrana Karadzića, koja je najavila žalbu na ovu prvostepenu presudu.

Medjutim, glavni haški tužilac, Serž Bramerc je izjavio kako treba sagledati činjenice i šta je to pobrojano i prepoznato kao rivica Radovana Karadžića:

"Razumijem žrtve, a bilo je i široko očekivanje, da žele da njihove patnje budu prepoznate a po meni riječ je o pravnoj kvalifikaciji i patnje žrtava na bi trebale da budu vidjene drugačije od onoga što je dokazano da je bio naum počinitelja. Ako je imao namjeru da ubije, uništi, istrijebi, mislim da je to dovoljno ozbiljno i ako imate presudu za ove zločine, mislim i nadam se da će i žrtve time biti zadovoljne."

Serž Bramerc se osvrnuo i na pitanje koliko današnja presuda pomaže pomirenju u BiH:

"Ovih sedmica čujem tako mnogo poziva na revizionizam, poput davanja imena studentskom domu Radovan Karadžić. Nadam se da će ovi relativno neodgovorni političari početi da prihvataju istorijsku činjenimcu o skuobima i počinjenim zolčinima. Dosta je osudjenih koji se kriju iza naroda. To je manipulacija koja je bila prisutna u ratu i koja se nastavlja. To je igra političara u regionu. Ova presuda će biti jasan dokaz šta se dešavalo u ratu. Nema ničega herojskog u silovanju, ničeg herojskog u egzekuciji 7 hiljada zarobljenih, ničeg herojskog u ubijanju snajperom djece koja se igraju. Za mene je neodgovorno da političari još uvijek gomvore da nije riječ o kriminalcima, već herojima. Oni se, kao i Karadžić, sude po ličnoj odgovornosti i to nema ništa sa srpskim narodom. Riječ je o njemu, političkom lideru RS, koji se smatra jednim od najodgovornijih za sve zločine počinjene od 1992. do 1995."

A evo i prvih reakcija nakon izricanja presude:

"Presuda je u granicama očekivanog. Žrtve sa područja ovih sedam opština za koje je Karadžić bio optužen za genocid da će i za tih sedam opština biti izrečena presuda za genocid, Pretresno vijeće je našlo da se u radnjama koje su izvršene na području tih opština, ubistva, istrebljenja, progoni, nalaze elementi genocida, ali nije moglo ustanoviti genocidnu namjeru. Ono što je važno, on danas nije sudjen ni kao ljekar Karadzić, ni kao suprug, ni kao otac. Osudjen je kao predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kao institucija predsjednika i kao institucija vrhovnog komandanta oružanih snaga manjeg bh entiteta," izjavio je Amor Mašović, direktor Komisije za traženje nestalih Federacije.

"Žao mije što za sedam opština u Podrinju, za koje znamo da je Karadžić odgovoran kao i za Srebrenicu, nije dobio da je odgovoran za genocid. Ali nadam se da će Sud, tužiteljstvo Haškog trubunala, uraditi mnogo više i da će na kraju Žalbeno vijeće ispraviti grešku koju je Sud danas izrekao," rekla je Munira Subašić, iz udruženja Majke Srebrenice i Žepe.

"Genocid u Srebrenici stoji, ali genocid u Srebrenimci je presudjen i prije i to ne može više niko da negira. Ali danas sam strašno razočarana da nije bio genocid u Zvorniku, Bratuncu, Višegradu, Prijedoru, Foči i u svim mestima gdje su se dogadjali genocidi u toku rata," smatra Hatidža Mehmedović, iz udruženja Majke Srebrenice i Žepe.

Prema ustaljenoj praksi Tribunala, vrijeme koje je osudjeni Karadzić proveo u pritvorskoj jedinici Tribunala, od 2008. godine, računaće mu se u ukupan zbir presudjenih godina zatvora.

XS
SM
MD
LG