Linkovi

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Hrvatskoj


Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, u utorak je pred Županijskim sudom u Splitu prvostepenom presudom proglašen krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Suđenje je trajalo godinu dana.

Sudija Damir Romac Vasiljkovića je proglasio krivim za prvu i treću tačku optužnice, odnosno za ratni zločin nad zarobljenicima u zatvoru u Kninu na kninskoj tvrđavi sredinom 1991, kao i za napad na Glinu i okolna mesta.

Oslobođen je za drugu tačku optužnice, odnosno da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca, prenela je splitska Slobodna Dalmacija.

Njegov advokat Tomislav Filaković rekao je novinarima posle ročišta da će se žaliti na izrečenu presudu, jer smatra da "nema podloge za tako drastičnu kaznu".

Branilac je precizirao da će u izrečenu kaznu biti uračunato i vreme koje je Vasiljković proveo u ekstradicionom pritvoru u Australiji i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, što je ukupno 11 godina i 11 meseci.

Vasiljković bi, kada bi tražio upućivanje u zatvor pre izricanja pravosnažne presude, odmah mogao da traži prevremeni izlazak iz zatvora, s obzirom na to da je izdržao dve trećine kazne, rekao je Filaković.

Vasiljković je optužen da je kao komandat Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija.

Optužnica ga tereti za ratne zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je, kako se navodi, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Takođe se tereti da tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Vasiljković je u završnoj reči prošle sedmice odbacio krivicu, a sudski proces nazvao "opsesivno-fašističkim progonom".

On je rekao i da je žrtva montiranog političkog procesa i da mu je oduzeto 12 godina života, koliko je trebalo Australiji da odluči o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Vasiljković ima državljanstva Srbije i Australije. Uhapšen je pre 11 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom Daniel Sneden i bio trener golfa.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv njega početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj. Suđenje mu je počelo u septembru prošle godine, a tokom postupka je ispitano više desetina svedoka.

“Šamar srpskom narodu“

Reakcija na presudu Vasiljkoviću u Splitu, stigla je iz vladajuće partije u Srbiji, Srpske napredne stranke. Potpredsednik Glаvnog odborа SNS-a Mаrko Đurić rekao je da je presuda još jedan u nizu "šamara srpskom narodu".

"Progon Srbа iz Hrvаtske ostаje gorućа srаmotа čitаve Evrope. Vаsiljković je u Hrvаtskoj osuđen u političkom procesu, а presuđeno je svim Srbimа koji su početkom 90-ih godinа stаli u odbrаnu svojih kolektivnih prаvа i svoje držаve", naveo je Đurić, a preneo SNS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG