Linkovi

Kandidatura Đukanovića zavisi od izbora kandidata opozicije


ARHIVA - Bivši premijer CG Milo Đukanović sa suprugom Lidijom (AP Photo/Darko Vojinovic)
ARHIVA - Bivši premijer CG Milo Đukanović sa suprugom Lidijom (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održaće se 15. aprila, a još se ne zna ko će biti kandidati vlasti i opozicije. Građanska opozicija ovih dana intenzivno komunicira u namjeri da odredi nestranačkog kandidata koga bi podržali svi, pa i Demokratski front.

Hoće li Milo Đukanović biti kandidat vladajuće koalicije za novog predsjednika Crne Gore, umnogome zavisi od toga koga će opozicija odrediti za svog kandidata. Naravno, Đukanovićeva kandidatura još više zavisi od toga hoće li doći do dogovora da kandidat opozicije bude zajednički, čime bi porasle i njegove šanse u izbornoj trci.

Zbog toga su se ponovo sastali lideri URA-e i SNP-a, Dritan Abazović i Vladimir Joković, koji su razgovarali sa liderima DF-a. O detaljima razgovora danas su obavijestili ostatak takozvane građanske opozicije, a mediji saznaju da opoziciono jedinstvo zasad ruši SDP, stavom da neće podržati kandidata DF-a.

U razgovorima ne učestvuju Demokrate, ali ostaju pri stavu da će podržati zajedničkog kandidata ostatka opozicije.

Lider Demokrata Aleksa Bečić, koji je važio kao ozbiljan kandidat u trci za novog predsjednika Crne Gore, u međuvremenu je odustao od kandidature, što je potez koji bi najjaču opozicionu strukturu Demokratski front, moglo približiti podršci zajedničkom kandidatu.

U međuvremenu, predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić najradije bi kao predsjedničkog kandidata takozvane građanske opozicije vidio direktoricu MANS-a Vanju Ćalović.

Iako je Ćalović javno saopštila da se neće kandidovati, lider SDP-a je na sastanku opozicije navodno insistirao da se sa njom ponovo razgovara, procjenjujući da je ona jedini kandidat koji može pobijediti lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Što se nestranačkih kandidata tiče, u trku za predsjednika uključiće se profesor Đorđije Blažić, fizičar Dragan Hajduković i privrednik Vasilije Miličković.

Predsjednički izbori biće održani 15. aprila i biće sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori.

Predsjednici Crne Gore od 1990. godine bili su Momir Bulatović (dva puta), Milo Đukanović i Filip Vujanović (tri mandata).

XS
SM
MD
LG