Linkovi

Kandidati van establišmenta popularni u Ajovi


Mladi su česta publika na skupovima na kojima govori demokratski predsednički kandidat Berni Sanders.
Mladi su česta publika na skupovima na kojima govori demokratski predsednički kandidat Berni Sanders.

Jedno od najvećih iznenadjenja u trci za Belu kuću 2016. je rast popularnosti kandidata van establišmenta u obe stranke. Novinar Glasa Amerike Kejn Farabo razgovarao je sa biračima u Ajovi o tome šta takvo raspoloženje znači za predsedničku kampanju 2016.

U gradovima širom Ajove, raste broj gradjana koji podržavaju demokratskog predsedničkog kandidata, senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

“Mislim da kad je reč o važnim pitanjima isto gledamo na stvari”, kaže penzionisana bibliotekarka Lorna Kolkins.

Slična je priča i za republikanskog kandidata Donalda Trampa, koji se obraća velikom broju gradjana na skupovima u Ajovi.

“Mislim da Donald ima ono što je potrebno”, kaže birač Marlonda Bel Klark.

U nedavnoj anketi verovatnih birača na predstojećim stanačkim skupovima u Ajovi, koju su sproveli dnevnik Demoin Redžister i mreža Blumberg, i Berni Sanders i Donald Tramp dobijaju na popularnosti. Trampov pristalica Dik Klark kaže da zna zašto je to slučaj.

“Amerikanci su gnevni na političare. On govori prave stvari. On kaže stvari koje su politički nekorektne, ali ne verujem da će taj gnev da nestane, tako da smatram da on ima šansu.”

“Tramp je toliko ekstreman, a za mnoge ljude, pretpostavljam, i Sanders je ekstreman”, ističe Lorna Kolkins.

I Sandersovi i Trampovi stavovi van glavne struje po pitanjima imigranata i zdravstvene zaštite doprinose rastu njihove popularnosti. Medjutim, Sandersova sledbenica Lorna Kolkins kaže da to možda neće biti dovoljno.

“Ne znam koliko je verovatno da Sanders dobije nominaciju, ali sam se od početka kampanje nadala da to može da utiče na Hilari Klinton ili bilo kog drugog favorita da bude progresivniji.”

Uprkos Sandersovoj rastućoj popularnsoti, ankete ukazuju da je Hilari Klinton i dalje vodeći kandidat u Ajovi.

“Suviše mnogo stvari se odvija sada oko Hilari Klinton tako da ne znam da li joj se može verovati”, primećuje penzionisani obrazovni radnik Brus Hofmajer. On ističe da je zabrinutost povodom privatnog imejl servera koji je Hilari Klinton koristila kada je bila Državna sekretarka mogao da bude prilika za još jednog kandidata koji još nije u trci.

“Mislim da će biti interesantno ukoliko potpredsednik Džo Bajden udje u trku jer mislim da će on možda izbiti na vrh.”

Za sada ankete ukazuju da Donald Tramp uskom marginom vodi medju republikanskim biračima u Ajovi. Medjutim, Marlonda Bel Klark ima savet za njega, ako misli da ostane favorit.

“Možda bi trebalo da prestane da bude suviše uobražen.”

Stranački skupovi u Ajovi su za sada zakazani za 1. februar.

XS
SM
MD
LG