Linkovi

Kandidat SAD neće voditi Agenciju za migracije UN


Ken Ajzeks, kandidat SAD za mesto šefa Agencije za migracije UN
Ken Ajzeks, kandidat SAD za mesto šefa Agencije za migracije UN

Kandidat Trampove administracije za direktora Agencije za migracije UN, Ken Ajzeks, izgubio je na izborima za tu poziciju. SAD su inače bile na čelu te agencije skoro sve vreme njenog postojanja, od 1951. kada je osnovana kako bi pomogla evropskim izbeglicama posle Drugog svetskog rata.

Ken Ajzeks je dugogodišnji potpredsednik Hrišćanske evangelističke organizacije Samarićana, ali je kao kandidat postao sporan posle objavljivanja kontroverznih komentara o muslimanima na društvenim mrežama.

Ajzeks je bio poslednji od trojice kandidata na tajnom glasanju u Ženevi. Agenciju za migracije UN vodiće Portugalac Antonio Vitorino, bivši evropski komesar za pravosuđe.

Poraz Trampovog kandidata pozdravila je najveća organizacija za zaštitu prava muslimana u Americi, Savet za američko - islamske odnose (CAIR), a direktor organizacije Hjuman Rajts Voč Kenet Rot napisao je na Tviteru da “ostatak sveta nije želeo da ima ništa sa njim i da je zato odbacio Ajzeksa”.

Ken Azjeks branio je komentare koje je postavio na društvenim mrežama. Ipak, izvinio se zbog “bola koji je uzrokovao” i istakao da ima stotine prijatelja muslimana širom sveta.

Oni koji prate rad UN ocenili su poraz Trampovog kandidata kao posledicu američke politike prema migrantima, uključujući zabranu putovanja stanovnicima nekih većinski muslimanskih zemalja i politiku prema ilegalnim imigrantima.

SAD su inače najveći pojedinačni donator Agenciji za migracije UN.

XS
SM
MD
LG