Linkovi

Kampanja za očuvanje orla krstaša, simbola Srbije


Kampanja Lavovski za orlove u cilju povećanja broja jedinki orlova krstaša, Foto: official website

U Srbiji žive samo dva orla krstaša, koji su zaštićena vrsta ptica i trenutno su na rubu opstanka, a da njihova staništa bila sačuvana Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ministarstvo za zaštitu životne sredine i kompanija „Carlsberg Srbija“ pokrenuli su kampanju „Lavovski za orlove“.

Jedan par orla krstaša, koji je, inače, i simbol sa grba Srbije, živi u Srpskom Krsturu i oni su jedini u Srbiji, a u poslednje dve godine izleglo se pet mladunaca.

Iz gnezda jedinog preostalog para orla krstaša u Srbiji, Bore i Eržike, početkom maja izleglo se još dva mladunca koji će, kako se očekuje ovih dana, raširiti krila i prvi put poleteti.

Zato je neophodno, ocenjeno je na skupu, stvoriti uslove i učiniti sve kako bi njihovo stanište bilo očuvano.

Ova kampanja će doprineti tome da uslove za orla krstaša učinimo boljim, da pokušamo da omogućimo da on zaista opstane na ovom prostoru, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Napominje da su to, ipak, kratkoročne mere, te da su Srbiji neophodne dugoročne mere.

Ilustrujući situaciju u kojoj se orao krstaš nalazi na rubu opstanka u Srbiji, direktor Društva za zaštitu i proučavnje ptica Srbije Milan Ružić naveo podatak koji pokazuje gde je nekada bila Srbija u odnosu na Mađarsku, u kojoj danas živi čak 150 parova orlova krstaša.

Mađarska je krenula da radi ovo što mi danas radimo još pre 30 godina. Kada je Deliblatska peščara brojno bila naseljena krstašima, tada je u Peščari bilo oko sedam parova krstaša. Bilo ih je više samo u Peščari, nego u celoj Mađarskoj. Sada u mađarskoj ima preko 150 parova krstaša, a u Srbiji samo jedan. To govori da naš nacionalni simbol nismo sačuvali, ali su kolege u susednoj državi puno uradile i to je put kojim mi treba da se krećemo“, rekao je Ružić.

On je objasnio da smo došli u takvu situaciju da je aktivisti tog Društva fizički moraju da budu na terenu 24 sata i da motre da dve odrasle ptice. To, kaže, nije nimalo jednostavno, na severu banata gde su vremenski uslovi „idilični“, na otvorenom prostoru, po kiši, snegu, vetru.

Ipak, za svega tri godine uspeli smo da pomognemo da pet mladunaca preživi i nadamo se i da ova dva poslednja, da uzlete i da obnove populaciju“, kaže Ružić.

Do pre 20 godina srpsko nebo krasilo je oko 10 parova orlova krstaša.

Kompanija „Carlsberg Srbija“ pokrenula je kampanju „Lavovski za orlove“, kako bi njihovo stanište bilo očuvano.

Odlučili smo da u narednim mesecima od svake prodate flaše 0,5 litra lav piva odvojimo po jedan dinar za obnovu staništa orla krstaša, što je ključno za to da se ova vrsta vrati na svoje vekovno ognjište“, rekao je generalni direktor kompanije Vladimir Vava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG