Linkovi

Kampanja za lokalne izbore mirnija i fer


U odnosu na izborne kampanje ranijih godina ova, za predstojeće beogradske izbore, protiče u mirnom i demokratskom tonu, kaže se u saopštenju Centra za istraživanje korupcije (CIK).

Kako navode iz centra, ovo potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prema kojima je 33 odsto manje podnetih krivičnih prijava u vezi sa procesom održavanja izbora ove godine nego za kampanju za izbore za Skupštinu Beograda 2014. godine.

MUP-ovi podaci, u koje je CIK imao uvid, pokazuju i da od početka kampanje do sada nije bilo nijednog prekršaja u kampanji, što se smatra za veliki pomak u odnosu na prethodne beogradske izbore, kada je bilo osam prekršaja.

Kao novinu CIK je predstavio i svoj projekat za beogradske izbore, a to je Centar za praćenje izbora i izbornih procedura (CPI), koji će po prvi put na beogradskim izborima imati posmatrače na biračkim mestima.

Nikola Lazić, koordinator CPI-a kaže da će na izborima 4. marta u Beogradu na biračkim mestima biti prisutno 105 posmatrača, na 105 biračkih mesta, koji su prošli obuku u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima za posmatranje izbora - OEBS-a i Gradske izborne komisije.

"U prilog demokratičnosti izbora govore u prilog i podaci GIK-a da smo mi šesta nevladina organizacija koja je podnela zahtev za praćenje rada GIK-a i biračkog odbora za odbornike Skupštine grada Beograda. Zahtev za praćenje izbora podneli i CRTA, CESID, Odbrana izborne volje građana, Građani na straži i Jukom," rekao je Lazić.

Dragana Krunić, iz CIK-a, navela je da je analiza dosadašnje kampanje te organizacije pokazala da je kampanja kraća nego uobičajeno, da je prva u kampanju krenula koalcija okupljena oko Dragana Ðilasa, i da u ovom trenutku jedino oni i SNS imaju intenzivne kampanje u elektronskim medijima i štampi, dok je većina izbornih lista prisutna na bilbordima, u svakodnevnim predizbornim dogadajima, i na internetu.

"Svi učesnici na beogradskim izborima prisutni su na terenu i u aktivnostima gde razgovaraju sa biračima više nego što se oglašavaju i predstavljaju u elektronskim medijima", istakla je Krunić.

Uprkos manjim incidentima, na osnovu MUP-ovih podataka može se zaključiti da je ovo "mirnija i demokratskija kampanja", a da smo kao društvo sazreli, a politički akteri svesniji odgovornosti koju imaju prilikom ponašanja u javnosti, posebno u predizbornom periodu, naovodi CIK.

Iz Centra su najavili da će na sam izborni dan izveštavati javnost, u određenim vremenskim intervalima, o toku izbora, i tome da li je sve proteklo u redu na biračkim mestima, kao i svim ostalim relevantnim radnjama tokom izbornog dana, a svi podaci će biti dostupni na zvaničnom sajtu cik.co.rs, kao i na profilima na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG