Linkovi

Desetogodišnjica napada na London


Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džonson položili su vence na spomenik žrtvama terorističkih napada na London.
Britanski premijer Dejvid Kameron i gradonačelnik Londona Boris Džonson položili su vence na spomenik žrtvama terorističkih napada na London.

Britanija obeležava desetu godišnjicu samoubilačkih terorističkih napada na sistem javnog prevoza u Londonu. Britanski premijer Dejvid Kameron poručio je da je teroristička pretnja i dalje stvarna i smrtonosna, ali da neće zastrašiti Britance.

52 osobe ubijene su 7. jula 2005. kada je četvoro mladih Britanaca detoniralo bombe u tri voza u londonskoj podzemnoj železnici kao i jednom autobusu, za vreme jutarnje saobraćajne gužve.

Premijer Dejvid Kameron položio je venac na spomenik žrtvama napada, podignut u Hajd Parku. Premijer je saopštio da je deset godina posle napada na London, teroristička pretnja i dalje stvarna i smrtonosna. U saopštenju se ističe da je prošlomesečni masakr 30 Britanaca i osmoro drugih turista na jednoj plaži u Tunisu bio "brutalni podsetnik" na tu realnost. Medjutim, teroristi nikada neće zastrašiti Britaniju, poručio je Kameron.

Šef britanskih obaveštajnih agencija Endrju Parker, koji se retko oglašava u javnosti, upozorio je danas na sve veći rizik koji preti od "onih koji su odrasli u Britaniji ali su odlučili da iz nekog razloga sopstvenu zemlju identifikuju kao neprijatelja."

U Britaniji je trenutno na snazi drugi najveći nivo upozorenja na terorističku pretnju, što znači da vlasti smatraju da je novi napad "veoma moguć".

XS
SM
MD
LG