Linkovi

Kameron: Plan za spasavanje izbeglica


Izbegli Jazidi na putu ka granici sa Sirijom
Izbegli Jazidi na putu ka granici sa Sirijom

Bitanski premijer Dejvid Kameron prekinuo odmor u Portugalu zbog humanitarne krize u Iraku, dok američki zvaničnici najavljuju da će predsednik Obama u narednih nekoliko dana doneti odluku o slanju američkih vojnika u akciju izbavljenja zatočenih na planini Sindžar...

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da je u toku izrada međunarodnog plana za spasavanje hiljada Jazida i drugih verskih manjina koji su pobegli od ekstremista Islamske države na planinu Sindžar.

Kameron je prekinuo odmor u Portugalu da bi sa savetnicima razmotrio humanitarnu krizu na severu Iraka. On je odbacio zahteve nekih britanskih zakonodavaca za vojnom intervencijom u Iraku, ali je naglasio da će Britanija učestvovati u planu za spasavanje, kao što je već zajedno sa Sjedinjenim Državama počela da isporučuje hitnu pomoć ugroženima, od kojih su neki podlegli ekstremno visokim teperaturama.

Zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Ben Rouds izjavio je da će predsednik Barak Obama u narednih nekoliko dana doneti odluku o tome da li da uputi američke vojnike u akciju spasavanja izbeglica zatočenih na Sindžaru. Rouds je naveo da Obama razmatra više opcija, uključujući prebacivanje izbeglica helikopterima i otvaranje bezbednog koridora za silazak s planine.

Američki predsednik je obećao da se trupe, koje je povukao 2011, više neće vraćati u Irak na borbene zadatke, ali je prošle nedelje naredio vazdušne udare na borce Islamske države u području Sindžara, što je omogućilo kurdskim snagama da spasu više od 20.000 zatočenih na toj planini.

Obama je takođe naredio stacioniranje 130 vojnih savetnika u severnom Iraku radi pružanja pomoći raseljenim Iračanima.

XS
SM
MD
LG