Linkovi

Kameron izneo zahteve EU


Britanski premijer Dejvid Kameron govori u londonskom Četam Hausu o reformama EU i uslovima britanskog ostanka u Uniji.

Britanski premijer Dejvid Kameron pozvao je Evropsku uniju da sprovede niz reformi uoči britanskog referenduma o ostanku u Uniji.

Medju zahtevima je zaštita jedne trećine evropskih članica koje ne koriste zajedničku valutu – evro. Kameron se takodje zalaže za stvaranje mehanizma koji će omogućiti grupama zemalja da zajednički blokiraju zakone EU koji nisu u njihovom nacionalnom interesu.

"Tražim od evropskih lidera jasan, pravno obavezujući i nepromenjiv sporazum da okončaju britanske obaveze ka stvaranju sve čvršće unije. To znači da Britanija ne sme nikada da bude upletena u političku uniju mimo svoje volje, niti uvučena u bilo koju vrstu Sjedinjenih Evropskih Država.”

Kameron je dodao da, iako podržava slobodno kretanje radnika po zemljama EU, želi da vidi pravedniji sistem kao i davanje većih ovlašćenja vladama da kontrolišu imigraciju.”

"Potrebne su nam dodatne mere da bismo odgovorili na velike zloupotrebe prava na slobodu kretanja unutar Evrope i smanjili ogroman priliv ljudi koji dolaze u Britaniju iz svih delova Evrope.”

Kameron je obećao da će do kraja 2017. održati referendum o Evropskoj uniji. On ističe da će, ukoliko birači odluče da napuste Uniju, ta odluka biti konačna.

XS
SM
MD
LG