Linkovi

Kamberi: O problemima Albanaca sa juga Srbije i u Briselu


Sastanak Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu sa predsednicima opština sa juga Srbije
Sastanak Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu sa predsednicima opština sa juga Srbije

Uz ocenu da se briselskim dijalogom rešava pitanje Kosova i Srbije, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi ponovio je u petak stav da i problemi Albanaca sa juga Srbije trebalo da se nađu na pregovaračkom stolu u Briselu.

Na sastanku Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu sa predsednicima opština sa juga Srbije, Kamberi je ukazao da najviši rukovodioci Srbije "stvaraju bauk da će Albanci zauzeti Vranje" i da se ruše konkursi za privatizaciju kada se kao kupac pojavi Albanac:

"Treba da se nađe rešenje kojim će se zadovoljiti manjine. I da se stvore standardi koji će važiti za manjine u ovom delu Zapadnog Balkana, ukoliko se želi stvarati dugoročni i stabilni odnosi između Kosova i Srbije", rekao je Kamberi.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković je, na pitanje o promeni granica, odgovorio da Koordinaciono telo nije uključeno ni u kakve razgovore o toj temi, ali da iz razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice zna da ne postoji nikakva potreba i da neće biti nikakve razmene teritorije.

On je rekao da smatra da građani ove tri opštine na jugu Srbije svoje probleme treba da rešavaju u okviru države u kojoj žive, i dodao da nisu tačni navodi o diskriminaciji Albanaca na konkursima za privatizaciju:

"Hajmo uzmimo "Lagadu" kao primer. Ko ga je kupio? Albanac. Uzmimo centralni restoran Simpa pored Kulturnog centra. Ko ga je kupio? Albanac. I da ne idemo dalje. Prema tome, to je jedan tok kupovine imovine, svi učestvuju na konkursu, i ko ima najbolje uslove - on dobije ta sredstva", objasnio je Stanković.

Kamberi je rekao da su predstavnici Albanaca iz tri opštine na jugu Srbije od vlasti u Tirani tražili veći angažman po pitanju prava Albanaca u Srbiji i da bude prisutnija u pogledu investicija.

Kamberi je rekao da treba razmotriti mogućnost da Albanija stvori Fond za preševsku dolinu, kao i mogućnost da institucije Kosova investiraju u te tri opštine, dok je Stanković podsetio da je premijer Albanije Edi Rama prilikom posete jugu Srbije rekao da su Albanci u te tri opštine gradjani Srbije i da svoje probleme treba da rešavaju u institucijama Srbije.

XS
SM
MD
LG