Linkovi

Uspeh vatrogasaca, južna Kalifornija zaštićena od širenja požara


Kamionet i ulica pokriveni hemikalijom za suzbijanje širenja požara, bačenom iz aviona, dok se vatrogasci bore sa požarom, 10. avgusta 2018, u Lejk Elsinoru, Kalifornija.

Šumski požar koji plamti od ponedeljka, do subote proširio se na 85 kvadratnih kilometara, dok vatrogasci nastoje da zadrže vatru podalje od nastanjenih oblasti u kanjonu Holi Džim.

Vatrogasci su u tome postigli značajan progres, sa povećanjem zaštićene oblasti sa 10 na 29 odsto.

Avioni izbacuju vodu i ružičastu hemikaliju za sprečavanje širenja požara na domove u Lejk Elsinor i na druge zajednice po brdima Nacionalnog parka Klevelend, dok je 20.000 ljudi pod naredbom za evakuaciju.

Vatrogasci su dozvolili da požar sagori na nekim brdima, kao način da ograniče gorivo za njegovo širenje i požaru učine težim da preskoči saobraćajnice i dođe do naselja, ukoliko se vetar ponovo podigne.

Iako je vatrena stihija spalila na desetine šumskih koliba, samo jedan dom je izgubljen u četvrtak, dok su vatrogasci uspeli da zaustave plamen koji se širio nizbrdo i koji je došao tik do dvorišta kuća.

U subotu, zvaničnici su dozvolili nekim stanovnicima da se vrate svojim kućama u Lejk Elsinoru, ali za druge i dalje važi naređenje za evakuaciju.

Jedan čovek je optužen da je namerno podmetnuo ovaj požar. Forest Klark, star 51 godinu, pojavio se pred sudom u petak, ali mu je suđenje odloženo.

Klark je napravio nekoliko zasebnih ispada tokom pojavljivanja pred sudom. Nazvao je optužbe protiv njega "lažima" i pitao da li može da odmah plati milion dolara određenih za njegovo oslobađanje.

Mendosino kompleks na severu 67 odsto pod kontrolom, pojavljuju se novi požari

U međuvremenu, u severnoj Kaliforniji, požar Mendosino kompleks, najveći u istoriji Kalifornije, sa 1.315 kvadratnih kilometara, pod kontrolom je 67 odsto, prema državnoj agenciji za borbu protiv požara Kal fajer. Zvaničnici kažu da je i dalje ugroženo oko 1.500 domova, što je pad u odnosu na 12.000 od prošle nedelje.

Ali, drugi požari nastavljaju da se šire. U četvrtak, požar Het započeo je u oblasti Fol river majls, oko 112 kilometara severoistočno od grada Redinga. Zvaničnici kažu da je 350 stanovnika pod naredbom obavezne evakuacije.

Portparol nacionalnog parka Josmiti, Skot Gediman, objavio je da bi park mogao da bude ponovo otvoren u utorak, nakon što je dve nedelje bio zatvoren zbog požara.

Ovo sve čini da ova godina bude godina najgorih kalifornijskih požara. Kal fajer kaže da je država već potrošila više od polovine godišnjeg budžeta za borbu protiv požara od 442 miliona dolara, od 1. jula i početka fiskalne godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG