Linkovi

Kalifornija postala prva američka država koja zabranjuje krzno


Demonstracije udruženja za etičk postupanje prema životinjama (PETA) pre konferencije u Los Anđelesu, 18. septembra 2018.
Demonstracije udruženja za etičk postupanje prema životinjama (PETA) pre konferencije u Los Anđelesu, 18. septembra 2018.

Kalifornija je postala prva američka država koja je u potpunosti zabranila proizvodnju i prodaju proizvoda od životinjskog krzna.

Guverner Gavin Njusom potpisao je zakon koji čini ilegalnim izradu, prodaju, pa čak i doniranje bilo kakvog novog predmeta za koji je korišćeno životinjsko krzno u 2023.

Zakon izuzima korišćene predmete, preparirane proizvode, krzno nabavljeno uz dozvolu za lov i krzno koje plemena američkih Indijanaca koriste u religiozne svrhe.

Prekršiocima zabrane prete kazne od 500 dolara, do 1.000 dolara ukoliko ponove prekršaj.

"Potpisivanje AB44 ukazuje na to da današnji potrošači jednostavno ne žele da divlje životinje trpe ekstremni bol i strah zbog mode", izjavila Kiti Blok, šefica Humanog udruženja Sjedinjenih Država.

Ali Američko veće za informacije o krznu osudilo je zabranu kao deo "radikalne veganske agende" i zapretilo obraćanjem sudu.

Uz zabranu krzna, Njusom je potpisao i zabranu korišćenja većine životinja u cirkusima. Izuzeci će se praviti za pse i konje.

"Kalifornija je lider kada je u pitanju dobrobit životinja, a danas to vođstvo uključuje zabranu prodaje krzna", kaže Njusom. "Ali radimo više od toga. Poručujemo svetu da prelepim divljim životinjama poput medveda i tigrova nije mesto na žicama i trapezima, niti da treba da skaču kroz plamen".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG