Linkovi

Jedinstveni flamenko u Kaliforniji


Bend "La Ruja" iz Kalifornije
Bend "La Ruja" iz Kalifornije

"Uzimamo muziku ponekad i cele pesme iz raznih delova sveta i potom ih adaptiramo da zvuče kao flamenko", kaže osnivač benda La Ruja

Zemlja imigranata iz celog sveta, svih vera i kultura, kojoj svako pomalo dodaje i svoje obeležje - Amerika je i riznica međunarodnog muzičkog spoja. To se možda najbolje vidi kroz izvođenje flamenka, koji su u 18. veku iz Severne Indije u Španiju doneli Romi. Jedna muzička grupa u Kaliforniji u izvođenje flamenka inkorporirala je arapsku i kulturu drugih islamskih zemalja poput Turske, Irana, crnomorskih i zemalja severne Afrike.

Nepogrešivi zvuk flamenka -.ples, pevanje, gitara, štikle...nastup je grupe La Ruja u San Francisku. Jedan od osnivača benda je rok i džez bubnjar , Sem Foster čija je ljubav prema arapskim i turskim udaraljkama prešla na flamenko. Sa grupom muzičara i plesačicom flamenka Melisom Kruz, osnovao je bend La Ruja koja izvodi jedinstvene zvuke.

“Uzimamo muziku ponekad i cele pesme iz raznih delova sveta i potom ih adaptiramo da zvuče kao flamenko. Tako stvaramo potpuno novi zvuk . Imamo istočnjački leut, flautu, kahon - afrički bubanj od tikve, tursku darbuku...

I, kaže Melisa Kruz, imamo dlanove.

“Pljeskanje dlanovima i uzvici karakteristični su za izvođače flamenka.”

Gde god da nastupa, grupa La Ruja, okupi veliki broj obožavalaca.

Dok igram, intenzivno osećam publiku i nastojim da sa njom uspostavim kontakt. To mi pomaže jer u datom trenutku plesa stvaram koreografiju. To je jedinstveno iskustvo i za publiku i za izvođače.”

Neki smatraju da španski flamenko ne treba menjati dok drugi kažu da flamenko koji izvodi grupa La Ruja vuče korene iz mavarske Španije.

“Flamenko je baziran na improvizaciji i virtuoznosti tako da nema striktnih pravila. Cilj je da se stvori jedinstveni muzički komad”, kaže Melisa.

Melisa Kruz kaže da je flamenko, koji izvodi grupa La Ruja, kombinacija mavarskog i arapskog ritma i instrumenata i da bend nije promenio flamenko već ga je vratio njegovim tradicionalnim korenima.
XS
SM
MD
LG