Linkovi

Poslednja šansa za Trampove rivale


Milijarder Donald Tramp na predizbornom skupu u Nju Orleansu, 4. marta 2016.
Milijarder Donald Tramp na predizbornom skupu u Nju Orleansu, 4. marta 2016.

Primarni izbori u Floridi i Ohaju u utorak možda su poslednja prilika za preostale kandidate u republikanskoj trci da spreče milijardera Donalda Trampa u osvajanju nominacije.

Sledeći veliki test u izbornom kalendaru SAD dolazi u utorak kada pet država drži primarne izbore, uključujući Floridu i Ohajo, dve države koje obezbedjuju veliki broj delegata neophodnih za sticanje predsedničke nominacije Republikanske stranke. Utorak je i poslednja prilika za Trampove protivnike da uspore njegovo napredovanje ka nominaciji.

Posle najnovijih pobeda u državama Mičigen, Misisipi i na Havajima, Donald Tramp je pružio ruku republikanskom establišmenta, koji mu se i dalje suprotstavlja.

"Mislim da je vreme da se ujedinimo. Unutar Republikanske stranke se dešava nešto veliko, ali nažalost, neki u stranci, koje nazivaju elitom; možete ih zvati kako hoćete - to još ne poštuju."

Tramp je i dalje meta skupe kampanje koja bi trebalo da ga zaustavi. Guverner Ohaja Džon Kejsik bi mogao da doprinese pobedom na primarnih izborima u svojoj državi.

“I želim da vam saopštim da ću nastaviti da vodim optimističku kampanju, neću sebe da okaljam napadajući ostale.”

Strategija za usporavanje Trampa uključuje i eventualnu izbornu pobedu senatora Marka Rubija u njegovoj državi Floridi, mada uveliko zaostaje za ostalim rivalima.

“Ako nominaciju dodelimo kandidatu kome se protivi više od 60 odsto članova stranke, a 30 odsto neće ni da glasa za njega, nećemo poraziti Hilari Klinton.”

Međutim, najnovije ankete pokazuju da Tramp ubedljivo vodi u Floridi, dok je trka između njega i Kejsika u Ohaju tesna. Prema analitičaru Džonu Fortijeu, malo je verovatno da će Tramp biti zaustavljen u utorak.

“Kako sada stoje stvari, Donald Tramp će verovatno pobediti u nizu država dok će preostale glasove podeliti trojica ostalih pretendenata i tako mu obezbediti put do nominacije.”

Trampov uspon pocepao je Republikansku stranku, kaže Henri Olsen, analitičar Centra za etiku i javnu politiku.

“Stranka je apsolutno na pragu raspada. Po Trampu, republikanska rasprava koja traje poslednje tri decenije o meri do koje filozofija konzervativizma treba da uđe u javnu politiku - uopšte nije relevantna.”

Prema planu establišmenta, Trampu bi mogla da bude uskraćena nominacija ukoliko do konvencije ne bude sakupio dovoljno delegata za automatsku nominaciju. Međutim, rušenje Trampa na konvenciji bi moglo da bude kontraproduktivno, smatra istoričar Alen Lihtman.

“Bila bi katastrofa ako bi mu oduzeli nominaciju uprkos tome što je očigledni favorit. Ličili bi na oligarhe koji oduzimaju glas narodu.”

Eksperti kažu da bi Trampova eventualna pobeda u Ohaju i na Floridi uklonila svaku sumnju da će uspeti da bude proglašen za predsedničkog kandidata Republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG