Linkovi

Dobro sprovodjenje Akcionog plana za manjine


U Srbiji ima 26 nacionalnih manjina, a država za unapređenje njihovog položaja priprema donošenje dva zakona u 2017-toj godini: Zakona o zaštiti prava i sloboda i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. U Beogradu je u ponedeljak predstavljen prvi Izveštaj o sprovođenje Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Početkom marta ove godine Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji treba da pokriva 11 oblasti i obuhvata 115 aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Na predstavljanju prvog Izveštaja o sprovođenju Akcionog plana, ona je istakla da su za prvi i drugi kvartal dobili izveštaje o tome šta su uradili na sprovođenju plana od 67 institucija i drugih nosilaca aktivnosti. Važno što su nacionalni saveti učestvovali u procesu izveštavanja, ocenila je Paunović:

"Prvi ovaj izveštaj pokazuje da je gotovo 80 posto aktivnosti koje su trebalo da budu realizovane u prvom i drugom kvartalu i realizovano, u skladu sa predviđenom dinamikom. Što negde na najjasniji i najslikovitiji način pokazuje da usvijeni akcioni plan Vlade nije mrtvo slovo na papiru."

Ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je Srbija, kao multikulturalno i multietničko društvo, usvojila vrlo napredan pravni okvir za sprečavanje diskriminacije i pružanje podrške pravičnijoj integraciji građana iz manjinskih zajednica u glavne tokove političkog i javnog života:

"Sprovođenje zakona je najvažnija stvar. I zato je OEBS podržavao razvoj te situacije od početka i zato bi voleli da preporučimo ovaj akcioni plan, na način koji uključuje sve manjinske nacionalne savete, sve manjine, sve subjekte ovog procesa. To je jedini način da se ostvari napredak."

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da bi sledeće godine trebalo da budu usvojena dva ključna zakona koja se odnose na prava pripadnika nacionalnih manjina, a to su Zakon o zaštiti prava i sloboda i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

XS
SM
MD
LG