Linkovi

Kako se pogranična mesta spremaju za dolazak karavana migranata?


Volonteri pomažu migrantima koji se iz Hondurasa kreću ka SAD

Očekuje se da do kraja nedelje 2500 vojnika bude raspoređeno na granicu SAD i Meksika zbog nadolazećeg karavana migranata iz Centralne Amerike. Na dolazak vojske reaguju ljudi sa obe strane granice.

San Isidro je verovatno najfrekventniji granični prelaz na zapadnoj hemisferi. Rosi Lerma radi u restoranu "Mi Ranchito" na obližnjem graničnom prelazu.

“Moja porodica je u Tihuani, mama mi je tamo. Odlazim da je vidim dvaput nedeljno, jer je stara i bolesna”.

A kada je čula da se na jugozapadnu granicu uputilo 5200 vojnika, rekla je da ne vidi zašto dolaze tu, da nema ilegalaca i da se ništa loše ne događa. Razlog zbog kojeg vojska odlazi na granicu je karavan migranata iz Centralne Amerike koji se kreću ka severu.

Predsednik Tramp tvrdi da među njima ima članova bandi i loših ljudi, a karavan opisuje kao “invaziju” na SAD.

Zbog većeg karavana koji stiže na granicu, sekretarijat za unutrašnju bezbednost je zatražio pomoć sekretarijata za odbranu”, rekao je Kevin Mekejlinen iz Agencije za zaštitu carina i granica.

“To je poruka mržnje. Nismo u ratu, dve zemlje nisu u ratu”, kaže osnivač organizacije "Graniči anđeli" Enrike Morones.

Organizacije koje pomažu imigrantima se već pripremaju za dolazak karavana. Hrišćanski metodistički centar već obezbeđuje privremeni smeštaj, daje odeću i hranu ljudima koje je zaustavila granična policija, procesuirala i pustila u SAD.

“Oni su zapravo u pritvoru i svi nose nanogice. Nemaju novca i nemaju ni gde da odu. Uglavnom čekaju da uspostave kontakt sa svojom porodicom koja im kupuje kartu za nazad”, kaže volonterka Melisa Vilijamson.

Melisa Vilijamson, u vezi sa dolaskom vojske na granicu, kaže da "će glasati i da njen glas ima moć kao i svaki drugi".

Vojska na granici bi trebalo da pomogne policiji u obezbeđivanju medicinske pomoći i izgradnji privremenog smeštaja za imigrante.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG