Linkovi

Kako poreska reforma i Majkl Flin utiču na Trampov rejting?


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Posle neuspeha sa usvajanjem zakona o zdravstvenom osiguranju, predsednik Donald Tramp sa republikancima u Kongresu radi na usvajanju poreske reforme. Ono što ometa Trampovu administraciju je istraga o mešanju Rusije u prošlogodišnje predsedničke izbore.

Donald Tramp je blizu toga da ispuni ključno obećanje iz kampanje i uvede poreske olakšice za koje uverava da će stvoriti nova radna mesta i poboljšati ekonomiju.

“Ne hvalim se kada ovo kažem: nikada nije postojao predsednik koji je za 10 meseci mandata postigao ono što smo mi postigli. To vam tvrdim”.

Posle neuspeha sa usvajanjem zakona o zdravstvenom osiguranju i izgradnjom zida na granici sa Meksikom, Tramp se trudi da poboljša svoj istorijski nizak rejting. Međutim, nedavno priznanje krivice Majkla Flina, Trampovog bivšeg savetnika za bezbednost, podseća da istraga o Rusiji i dalje ostaje velika prepreka za to. Iako većina istraživanja pokazuje da je Trampov rejting ispod 40 odsto, analitičar Robert Džons kaže da on i dalje ima veliku podršku među republikancima.

“On dobro stoji među članovima svoje stranke. Podržava ga 8 od 10 republikanaca, a znatan broj njih poručuje da ne postoji skoro ništa što Tramp može da uradi da bi izgubio njihovu podršku”.

Trampove pristalice vođene su strahom da su ekonomski i društveni faktori van njihove kontrole, kaže Henri Olsen iz Centra za etiku i javnu politiku.

“Oni su se plašili da će izgubiti svoje ekonomske i kulturološke pozicije u Americi i želeli su da ih vrate. Donald Tramp je zbog tog straha pobedio na izborima u Republikanskoj partiji”.

Demokrate su dobile izbore u Virdžiniji i Nju Džersiju uglavnog zbog velike izlaznosti birača, koji su protiv Trampa. Ali, čak i liberalni analitičari veruju da Trampova biračka baza njemu ostaje verna.

“Demokrate su na neki način opsednute time da preobrate Trampove glasače, ali nisam sigurna da je to moguće. Za mnoge ljude Tramp je Obama, i ima kulturološki uticaj na trećinu ove zemlje – što mislim da je teško promeniti”, kaže analitičarka MSNBC-a Džoj Rid.

Ipak, Trampovi slabi rejtinzi mogli bi loše da utiču na rezultat republikanaca na izborima za predstavnike u Kongresu sledeće godine, kaže Džon Fortije iz Centra za dvostranačku politiku.

“Ako predsednikovi rejtinzi u vreme izbora za Kongres budu isti kao danas – 38 ili 39 odsto – to neće biti dobro za republikance. Izgubiće mesta u Predstavničkom domu, čime bi mogli da ugroze većinu.”

Republikanci u Kongresu veruju da je usvajanje predsednikove agende najbolji način da se osiguraju za izbore naredne godine.

XS
SM
MD
LG