Linkovi

Kako je moguće izgubiti avion?


Vojnik vijetnamskog ratnog vazduhoplovstva u misiji potrage za nestalim malezijskim avionom.
Vojnik vijetnamskog ratnog vazduhoplovstva u misiji potrage za nestalim malezijskim avionom.

Veoma je neobično da uz razvijenu tehnologiju u 21. veku čitav avion nestane, ali kakva je uopšte tehnologija koja može da pronađe, ili izgubi, avion?

Danas je šesti dan od misterioznog nestanka aviona kompanije Malezija erlajns, let broj 370, koji je prevozio 239 putnika i članova posade. Veoma je neobično da uz razvijenu tehnologiju u 21. veku čitav avion nestane, ali kakva je uopšte tehnologija koja može da pronađe, ili izgubi, avion?

Uz mnogobrojne satelite koji obleću planetu i GPS tehnologiju, koja je dostupna pritiskom na dugme u kolima ili na mobilnim telefonima, kako je moguće izgubiti putnički avion?

Konsultant za vazduhoplovnu bezbednost Džon Mekgro kaže da je to lakše nego što mislite.

“Ljudi veruju da se svaki avion, čak i kada preleće okean, prati preko radara i da neki čovek gleda u taj radar. To nije baš tako. Radari ne mogu da dosegnu toliko daleko”.

Međutim, Mekgro kaže da unutar nestalog aviona tipa Boing 777 ima dosta tehnologije, koja može da pomogne pri lociranju letelice.

Sistemi u avionima kontroli letenja automatski šalju informacije o nadmorskoj visini, vremenskim prilikama, poziciji i brzini. Pilot takođe ima najmanje tri načina za komunikaciju sa službenicima. U slučaju da se avion sruši u okean, crna kutija šalje zvuk koji može da se detektuje u opsegu od tri kilometra.

Bivši istražitelj za nesreće u američkoj federalnoj Upravi za civilno vazduhoplovstvo Majkl Denijel kaže da postoji globalna regulativa.

“Avio kompanija ima dužnost da uvek zna gde su im avionic, u svakom momentu. To se zove ‘praćenje leta’”.

Ali u slučaju leta broj 370 Malezija erlajnsa, Denijel kaže da avio kompanija nije dostavila dovoljno informacija.

“Propisi možda nisu ispoštovani”.

Da li vas to brine?

“To je vrlo zabrinjavajuće jer to su dodatne informacije koje istražiteljima mogu da pomognu da lociraju avion”.

Timovi za spasavanje i dalje odlučno rade na pronalaženju aviona i crne kutije ne bi li saznali šta se dogodilo. Pošto je avion Er fransa nestao 2009, američki Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja naložio je za slučaj vanredne situacije, neprekidno daunlodovanje podataka sa aparata za snimanje informacija o letu.

“Ranije nisu mogli da opravdaju instaliranje takvih instrumenata, jer je skupo, a i zbog toga što nije bilo dovoljno nesreća u kojima bi takva tehnologija pomogla. Ovo će svakako dati dodatnu motivaciju i moguće da će biti još predloga za tako nešto”, ističe Džon Megro.

Kontrolori koji posmatraju nebo i vodu i dalje su optimisti da će uskoro pronaći nestali avion.
XS
SM
MD
LG