Linkovi

USAID: Podrška od 370 miliona dolara


Danas je u Beogradu obeležen završetak projetka održivog lokalnog razvoja u Srbiji, u kojem je USAID obezbedila podršku za razvoj 32 opštine u Srbiji. Bila je to prilika da ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot ukaže na rad USAID-a u poslednjih 15 godina, ali i zahvali se Srbiji na tome što je primila dvojicu zatvorenika iz Gvantanama.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio je danas zahvalnost Vladi Srbije na odluci da prihvati dvojicu zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo na Kubi, ocenivši da je najvažnije da ti ljudi budu prihvaćeni u društvu i pronađu način da počnu novi život u Srbiji. Skot je istakao da je srpska Vlada već preduzela nekoliko koraka kako bi se to realizovalo:

"Mi smo hteli da uz ovaj program polako zatvaramo Gvantanamo. Imamo pomoć mnogih zemalja za realizaciju ovog cilja. Srbija je dala svoj doprinos, kao i još 15 ili 16 zemalja Evrope koje su primile zatvorenike iz Gvantanama. To je veliki doprinos, humanitarni gest, i mi smo zahvalni na tome."

Na današnjem obeležavanju kraja Projekta održivog lokalnog razvoja, ambasador Kajl Skot je istakao da je u poslednjih 15 godina Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID, obezbedila 370 miliona dolara kao podršku ekonomskom razvoju Srbije.

On je rekao da je podrška USAID za 32 opštine u Srbiji u proteklih šest godina doprinela dolasku stotina miliona dolara investicija, otvaranju hiljada radnih mesta i pristupu stranim tržištima:

"Srbija je naš partner. Mi idemo napred, mi podržavamo Srbiju na strateškom putu koji je sama odabrala. To je put ka Evropi i put integracija sa zapadom. I to je naš cilj, drugog cilja nemamo."

U projektu koji je realizovan uz pomoć USAID-a pružena je podrška proizvodnji džinsa u Novom Pazaru, obuće i nameštaja u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, ili hrane u Vojvodini, a američki ambasador je rekao da nosi farmerke iz Novog Pazara i cipele iz Vranja.

Po njegovoj oceni, mala i srednja preduzeća imaju potencijal za uspeh na međunarodnom tržištu, a lokalni ekonomski razvoj u Srbiji ima ogromne mogućnosti, koje treba realizovati.

XS
SM
MD
LG