Linkovi

Kafe-galerija "Sirijana" predstavlja Amerikancima lepšu stranu Sirije


Kafe galerija Sirijana u Elikot Sitiju
Kafe galerija Sirijana u Elikot Sitiju

U dugogodišnjem ratu u Siriji stradao je veliki broj ljudi, građevina i uništena je duboko ukorenjena umetnička kultura zemlje. Sirijska imigrantska porodica koja živi u američkoj državi Merilend posvećena je očuvanju kulturnog nasleđa i pružanju podrške zanatlijama u zemlji pogođenoj ratom. Novinarka Glasa Amerike Džun So posetila je sirijski kafe i galeriju u Elikot Sitiju, gde jedna imigrantska porodica radi kako bi sa ostatkom sveta podelila lepote svoje rodne zemlje.

Sirijana je rad započela sa setom od tri keramičke šolje na kojima su arapskim pismom ispisani odlomci iz pesme.

„Divna je. Obožavam je. Njeno ime je Šam, što je drugi naziv za Damask, ali i ime moje ćerke“, kaže Kaldun Algatrif koji je otvorio "Sirijanu", kafić i galeriju.

Kaldun Algatrif je na šoljice naišao na internetu.
“Interesovalo me je ko ih je napravio pa sam krenuo u potragu i naišao na veliku kompaniju koja se bavi prodajom sirijskih rukotvorina.”

Tako je došlo do ideje o uvozu predmeta sirijskog kulturnog nasleđa.

“Želeli smo Americi pokazati drugu, lepu stranu Sirije, nešto što ne mogu pronaći u vestima", kaže Algatrif.

Kaldun je u SAD imigrirao 2015, a njegov brat Majd Algatrif nekoliko godina ranije. Prošlog decembra zajedno su otvorili galeriju Sirijana, smeštenu u građevini iz 18. veka, u delu Elikot Sitija koji ih podseća na rodni grad As Suvajd u Siriji.

“U galeriji se može pronaći široka paleta radova najzastupljenijih zanatskih industrija nasleđa u Siriji – egzotični mozaici, umeci od bisernih vlakana, tekstil iz Damaska i brokatna svila. Sve su duboko ukorenjene u našoj kulturi i predstavljaju generaciju iskusnih majstora”, kaže Majd.

Algatrif kaže da galerija ima dve misije – očuvanje nasleđa I podršku zanatlijama stvaranjem tržišta za njihove proizvode.

“Zanatlije uglavnom rade u turističkoj industriji, a sa manjkom turizma gubi se mogućnost da sebi priuštite osnovna sredstva za život. Pored rata to je bio jedan od glavnih razloga za odlazak ljudi iz zemlje.”

Porodica Algatrif proširila je svoj posao, kako bi posetiocima i kupcima ponudila bogatije kulturno iskustvo. Dodajući hranu, naravno. Sirijska kafa tradicionalno kuvana u užarenom pesku predstavlja specijalitet. Majdova žena Raša Obaid vodi kafe u okviru galerije.

“Svi naši recepti su domaći, isključivo dolaze iz Sirije i vrlo su autentični. Takođe, sve radnice u kuhinji su izbeglice iz Sirije i ja pokušavam da ih obučim za rad u ovom poslovnom okruženju.”

Vizija Algatrifovih da pošalju drugačiju poruku Amerikancima o Siriji nije izgubljena.

“Kada pomislim na Siriju danas prvo što mi pada na pamet je zemlja razorena ratom, ali kada dođem u mesto kao što je ovo vidim divnu kulturu i uopšte kulturni aspekt što je sjajno”, kaže mušterija Martin Viteri.

Gejl Klien iz Merilenda kaže da voli bogatu i autentičnu kuhinju a da su izloženi umetnički radovi - "prelepi".

Porodica Algatrif planira dodatno širenje, sponzorisanjem radionica u Siriji I Americi, a sve u cilju pomoći sirijskim zanatlijama i izbegicama.

XS
SM
MD
LG