Linkovi

Kacin: Velika očekivanja u Briselu


Predsednik Skupstine Srbije Nebojsa Stefanovic i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin tokom susreta u Domu Narodne skupštine u Beogradu.
Predsednik Skupstine Srbije Nebojsa Stefanovic i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin tokom susreta u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Izvestilac EP za Srbiju kaže da Brisel dosta očekuje od naredne runde pregovora Beograda i Prištine. Premijer Dačić očekuje teške pregovore.

Iako se danas nisu sastali, premijer Srbije i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izneli su slične stavove: Jelko Kacin poručuje da Brisel dosta očekuje od naredne pete i šeste runde pregovora Beograda i Prištine, dok Ivica Dačić očekuje teške pregovore, posebno oko pitanja paralelnih institucija na severu Kosova.

Evropska perspektiva Srbije mogla da bude njena bliska budućnost, poručio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i dodao da je za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom najbitniji nastavak dijaloga sa Prištinom. Posle sastanka sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem Kacin je istakao da Brisel polaže velike nade u predstojeći peti i šesti krug razgovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija:

Peti i šesti krug nisu za slikanje, nego je zato da obe strane pokažu da su posvećene budućnosti i da naprave ono što do sada nisu mogle. Tu je politička hrabrost, tu je državotvornost, tu je odgovornost i mislim da su obe strane posvećene. A gospođa Ketrin Ešton je jednom pozitivnom raspoloženju očekivanja da će se to i desiti.”

A premijer Srbije Ivica Dačić je danas ocenio da Srbija nikada nije bila bliži Evropskoj uniji, dok su, kako je rekao, nacionalni i državni interesi Srbije postali tema za razgovore u međunarodnoj zajednici. Na obeležavanju dana Kriminalističko-policijske akademije Dačić je istakao da će predstojeći pregovori u Briselu biti teški, kao i da je Beograd spreman da se dogovori sa kosovskim Srbima o tome koje bi institucije oni trebalo da imaju na Kosovu:

“Postavljena su dva pitanja kao dnevni red: prvo – šta ćemo sa paralelnim institucijama, a drugo – šta ćemo sa posebnošću, odnosno autonomijom Srba na Kosovu i Metohiji. I to u situaciji kada Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. To su teme na koje mora da se da istovremeni odgovor. Nema rasformiranja institucija, a da ćemo onda čekati da se formiraju neke druge. To mora da bude deo procesa.”

Dačić je najavio i da će pred nastavak dijaloga sa Prištinom iduće nedelje u Briselu biti održana sednica državnog vrha posvećena toj temi.
XS
SM
MD
LG