Linkovi

Kabul: 31 žrtva napada bombaša samoubice


Afganistanska policija vrši uviđaj
Afganistanska policija vrši uviđaj

Najmanje 31 osoba je poginula, a više od 65 ranjeno u eksploziji koju je izazvao bombaš samoubica u Kabulu, navode avganistanski zvaničnici.

Zvaničnici i svedoci kažu da je meta bombaša bila grupa ljudi okupljenih na proslavi persijske nove godine, Novruz, nedaleko od susedstva šiitskih muslimana.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad, saopštila je obaveštajna grupa "SITE" koja nadgleda pretnje džihadista. Teroristička grupa identifikovala je bombaša kao osobu pakistanskog porekla, navodeći da je aktivirao svoj samoubilački prsluk tokom okupljanja u području Kart-e-Sakhi.

Portparol avganistanskog ministra unutrašnjih poslova, Nasrat Rahimi, rekao je za Glas Amerike da su svi stradali i ranjeni bili civili. Policija i spasilačke ekipe kažu da bi broj žrtava mogao porasti.

Predsednik Ašraf Gani osudio je teroristički napad, nazvavši ga “zločinom protiv čovečnosti”, dodajući da takva dela neće zaustaviti Avganistance u proslavljanju njihovih nacionalnih i religijskih praznika, kao i aktivnosti na razvoju.

Poslednjih meseci teroristička grupa često je za metu napada imala šiitske bogomolje i mesta okupljanja u glavnom gradu Avganistana, Kabulu.

Poslednji napad ID dogodio se devetog marta, kada je bombaš samoubica u napadu na šiitsku džamiju usmrtio desetoro ljudi.

U poslednje vreme vlasti u Kabulu su pooštrile bezbednosne mere širom grada, a zvaničnici obaveštajnih agencija tvrde da su uhapsili nekoliko operativaca Islamske države i otkrili nekoliko manjih operativnih ćelija.

Uprkos postignutom uspehu vlada je i dalje predmet oštrih kritika zbog nezaustavljanja smrtonosnih napada pobunjenika u Kabulu.

Američki komandant međunarodnih snaga, general Džon Nikolson, saopštio je prošle nedelje da su avganistanske snage pokrenule kampanju uklanjanja militantskih “sigurnih kuća” i operativnih mreža iz delova Kabula.

On je rekao da su u toku racije obaveštajnih agencija i temeljni pretresi kuća u oko 18 okruga u gradu. General je dodao da su avganistanski obaveštajci, zajedno sa američkim specijalnim snagama, uspešno identifikovali i razotkrili nekoliko lokacija povezanih sa militantima.

Međutim, Nikolson je priznao da se bezbednosna kampanja suočava sa velikim izazovom u gradu sa više od pet miliona stanovnika, čija populacija je u poslednjih deset godina neplanirano porasla. Takođe je istakao da postoji i značajna kriminalna aktivnost u gradu.

XS
SM
MD
LG