Linkovi

Južnokorejski zvaničnici o Kimovoj ponudi u SAD


Šef Nacionalne bezbednosne kancelarije Čung Eui-jong (L) i Šef Nacionalne obaveštajne službe Suh Hun
Šef Nacionalne bezbednosne kancelarije Čung Eui-jong (L) i Šef Nacionalne obaveštajne službe Suh Hun

Dvojica južnokorejskih izaslanika putuju u Sjedinjene Države da bi obavestili zvaničnike Trampove administracije o svojim razgovorima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Šef Nacionalne bezbednosne kancelarije Čung Eui-jong i Šef Nacionalne obaveštajne službe Suh Hun treba da se sastanu sa državnim sekretarom Reksom Tilersonom i savetnikom za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmasterom ove nedelje u Vašingtonu.

Prema Čung Eui-jongu, Kim je neočekivano ponudio da suspenduje testiranje severnokorejskog nuklearnog arsenala i balističkih projektila dok vodi pregovore direktno sa SAD o okončanju nuklearnog programa - ukoliko bi bezbednost Severne Koreje bila garantovana.

U govoru u Adis Abebi, državni sekretar Reks Tilerson je rekao da je razvoj dogadjaja pozitivan, ali da mora da postoji veoma “jasan i realističan stav o direktnim američko-severnokorejskim razgovorima.

“Mislim da je prvi korak, a rekao sam to i ranije, da održimo razgovore, razgovore o pregovorima, jer još uvek ne znam dok ne budemo u prilici da se sastanemo licem u lice sa predstavnicima Severne Koreje, da li su uslovi pravi da uopšte počne da se razmišlja o pregovorima - i to je trenutna situacija.”

Predsednik Donald Tramp je izrazio oprezni optimizam, rekavši da je Pjongjang, kako izgleda, “iskren” u svojoj ponudi.

Nakon sastanka u Vašingtonu, Čang će optutovati u Kinu I Rusiju da obavesti tamošnje zvaničnike o ponudi Severne Koreje, dok će Suh optutovati u Japan.

XS
SM
MD
LG