Linkovi

Južnokorejska delegacija kod Kim Džong Una u Pjongjangu


Sastanak predstavnika dve Koreje u Pjongjangu, 5. mart 2018. (South Korea Presidential Blue House/Yonhap via AP)

Specijalni izaslanici južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina su se navodno danas sastali sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom. U medijskim izveštajima se navodi da je Kim bio domaćin večere za južnokorejsku delegaciju.

Desetočlana delegacija na čelu sa Munovim visokim savetnikom za nacionalnu bezbednost Čung Eui Jongom, doputovala je u Pjongjang posle retkog direktnog leta iz Seula.

"Sa ciljem da održimo talas poboljšanih medjukorejskih razgovora i odnosa formiranih tokom zimske Olimpijade u Pjongčangu, svakako ćemo preneti snažnu rešenost i spremnost predsednika Muna sa ciljem denuklearizacije korejskog poluostrva i uspostavljanja istinskog i trajnog mira", rekao je Čung.

On je takodje rekao da će se založiti za "dubinske razgovore" da bi se pronašli načini da se dogovori ponovni početak dijaloga izmedju Pjongjanga i Vašingtona.

Ta misija bi mogla da bude komplikovana planiranim vojnim manevrima, medjutim, kako upozorava komentar severnokorejske zvanične novinske agencije KCNA, Pjongjang bi "se suprostavio SAD" ukoliko se održe zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom u aprilu.

Nakon dvodnevne posete Severnoj Koreji južnokorejski specijalni izaslanik će otputovati u Sjedinjene Države da obavesti američke zvaničnike o svojim razgovorima u Pjongjangu.

Slanjem svojih izaslanika u Pjongjang, Mun je nastojao da pruži recipročan potez posle odluke Kim Džong Una da na prošlomesečnu Olimpijadu u Pjongčang pošalje visoku delegaciju uključujući i svoju sestru, Kim Jo Džong.

Severnokorejski zvaničnici su rekli Munu da su spremni da ponovo započnu razgovore sa SAD, ali je predsednik Donald Tramp izdao upozorenje rekavši da će se ti razgovori obaviti samo "pod adekvatnim uslovima".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG