Linkovi

Predsednica J. Koreje: Parlament da odluči o mom mandatu


Južnokorejska predsednica Park Geun Hje
Južnokorejska predsednica Park Geun Hje

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje zatražila je od parlamenta da odluči kako i kada ona može da se povuče s položaja zbog korupcionaškog skandala, što je dodatno produbilo političku krizu u zemlji.

Glavna opoziciona Demokratka partija odbacila je ponudu predsednice, navodeći da Park pokušava da izbegne da bude opozvana. Opozicioni poslanici takođe su najavili da će nastaviti sa pripremama za pokretanje procedure opoziva u parlamentu.

Od uvođenja aktuelnog demokratskog sistema u Južnoj Koreji 1987. godine, svi južnokorejski predsednici su završili svoj petogodišnji mandat.

"Prepustiću parlamentu da odluči o mojoj budućnosti, ukljućujući i skraćivanje mandata”, saopštila je Park u kratkom obraćanju na televiziji. Takođe je dodala da će napustiti položaj u skladu sa zakonom kada se pronađe način da se adminstracija promeni na miran način i da se smanji mogućnost nemira i vakuuma posle razgovora vladajućih i opozicionih stranaka.

Južnokorejska predsednica je svojim dramatičnim potezom prebacila teret rešavanja političke krize na parlament, u kojem od aprila i neočekivanog poraza konzervativne Saenuri stranke većinu ima opoziciona koalicija.

Park se dva puta izvinjavala zbog skandala, u čijem središtu se našla njena prijateljica i saradnica Čoi Sun Sil, ali je do sada odbijala pozive javnosti da podnese ostavku.

Čoi je uhapšena zbog prevare i zloupotrebe položaja, dok su tužioci imenovali Park kao saučesnicu tokom istrage navodnog vršenja pritiska na velike kompanije da daju novac fondacijama otvorenim da bi se podržale inicijative južnokorejske predsednice, koja je odbacila te optužbe.

XS
SM
MD
LG