Linkovi

Južna Koreja zatvara kompleks Kesong


Industrijski kompleks Kesong
Industrijski kompleks Kesong

Južna Koreja je saopštila da je obustavila sve aktivnosti u industrijskom kompleksu kojim upravlja zajedno sa Severnom Korejom, zbog nedavne nuklearne probe i lansiranja rakete dugog dometa, koje je izvršio Pjongjang.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Hong Jong-pjo novinarima je preneo da Seul preduzima mere da spreči Pjongjang da koristi zaradu iz industrijskog kompleksa Kesong da bi finansirao svoje programe razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Hong navodi da je Severna Koreja obaveštena o odluci da se zatvori industrijski park Kesong, koji se nalazi oko 10 kilometara unutar severnokorejske teritorije. Svi južnokorejski menadžeri parka pozvani su da se vrate kući.

Park Kesong je otvoren 2004. kao simbol prekogranične saradnje i pomirenja. U kompleksu rade oko 124 južnokorejske kompanije koje zapošljavaju više od 53.000 severnokorejskih radnika. Kesong je bio izvor preko potrebne gotovine za osiromašeni sever, ali je i ranije već zatvaran, prvi put 2013. kada je Pjongjang povukao sve svoje radnike i zatvorio kompleks na pet meseci, u vreme pojačanih prekograničnih tenzija.

U medjuvremenu, Japan je objavio da će uvesti sopstvene ekonomske sankcije Severnoj Koreji kao odgovor na lansiranje rakete i nuklearne probe.

XS
SM
MD
LG