Linkovi

Najveće vazdušne vežbe J. Koreje i SAD, uprkos upozorenjima S. Koreje


Arhiva - Američki bombarderi B-1B "Lanser", levo i drugi levo, lete iznad Južne Koreje u pratnji južnokorejskih i američkih lovaca, Južna Koreja, 8. jula 2017, na fotografiji koju je objavilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje.
Arhiva - Američki bombarderi B-1B "Lanser", levo i drugi levo, lete iznad Južne Koreje u pratnji južnokorejskih i američkih lovaca, Južna Koreja, 8. jula 2017, na fotografiji koju je objavilo Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Južna Koreja i Sjedinjene Države, kažu zvaničnici, započele su zajedničke vazdušne vežbe u ponedeljak, najveće ikad, u nedelji nakon što je Severna Koreja testirala svoju naprednu raketu kao deo programa razvoja oružja koi je podigao globalne tenzije.

Godišnje vojne vežbe SAD i Južne Koreje, nazvane "As na oprezu", trajaće do petka, sa šest za radar nevidljivih lovaca F-22 "Raptor", koji će biti raspoređeni među 230 aviona koji će učestvovati u vežbi. Severna Koreja osudila je vežbu kao provokaciju.

I lovci F-35 će se pridružiti vežbi, koja će takođe uključivati učešće najvećeg broja lovaca pete generacije, rekao je portparol američkih vazdušnih vojnih snaga u Južnoj Koreji.

Oko 12.000 pripadnika amaričkih snaga, uključujući i marince i mornaricu, pridružiće se južnokorejskim trupama.

Avioni koji će učestovati u vežbi, poletaće iz američkih i južnokorejskih vojnih instalacija.

Južnokorejski mediji prenose da bi se bombarderi B-1B "Lanser" mogli pridružiti vežbi ove nedelje. Portparol američke avijacije nije mogao da potvdi te najave.

Zajednička vežba zamišljena je poboljša spremnost i operativnu sposobnost, te da osigura mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu, saopštila je Vojska SAD pre početka vežbi.

Vežbe dolaze nedelju dana nakon što je Severna Koreja saopštila da je testirala najnapredniju interkontinentalnu balističku raketu ikad, uprkos međunarodnim sankcijama i osudama.

Pjongjang je optužio predsednika SAD Donalda Trampa za rast tenzija i upozorio je tokom vikenda da će vežba "As na oprezu" povećati tenzije na Korejskom poluostrvu "do usijanja", javili su severnokorejski državni mediji.

Severnokorejski komitet za mirno ujedinjenje zemlje nazvao je Trampa "ludim" u nedelju i saopštio da će vežba "gurnuti već kritičnu situaciju na Korejskom poluostrvu na rub nuklearnog rata".

Severnokorejska novinska agencija KCNA, citirajući portparola Ministarstva spoljnih poslova, javila je u subotu da Trampova administracija "moli za nuklearni rat izvodeći ekstremno opasnu nuklearnu kocku na Korejskom poluostrvu".

Severna Koreja redovno koristi svoje državne medije da bi pretila SAD i njihovim saveznicima.

XS
SM
MD
LG