Linkovi

J. Karolina - važan test za obe stranke


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton

Predsednički primarni izbori u Južnoj Karolini biće okončani sutra kada na birališta izlaze glasači Demokratske stranke, koji će se odlučivati između Hilari Klinton i Benrija Sandersa.

Međutim, rezultati će biti veoma značajni i za republikance, koji su u toj saveznoj državi glasali 20. februara, i za demokrate, dok se nastavlja izborni proces.

Republikanski i demokratski predsjednički kandidati su, uoči primarnih izbora, nedeljama obilazili Južnu Karolinu, u kojoj su republikanci glasali prošle subote, dok će demokrate na birališta izaći sjutra. Riječ je o prvim primarnim izborima u jugoistočnom dijelu Sjedinjenih Država, zbog čega je Južna Karolina jedna od najvažnijih ranih saveznih država u procesu izbora predsjedničkih kandidata.

"Više od polovine birača na demokratskim primarnim izborima u Južnoj Karolini biće Afroamerikanci. To je prvi test njihove podrške. I naravno, više od 90 odsto crnaca glasa za Demokratsku stranku, tako da je veoma važno za demokrate da znaju koga to biračko tijelo podržava", smatra profesor Skot Hafmon, sa Univerziteta Vintrop.

Na osnovu istraživanja javnog mnjenja, taj kandidat je Hilari Klinton. Da bi povećala podršku među Afroamerikancima, Klinton je početkom nedelje organizovala emotivni forum sa majkama čija djeca su žrtve nasilja – uključujući i majku Trejvona Martina, tinejdžera sa Floride, kojeg je ubio pripadnik građanske straže.

“U prilici smo da izaberemo nekog ko će se boriti za nas Afroamerikance, za žene. Moj glas ide Hilari Klinton”, poručila je Sajbrina Fulton.

Dok je Klinton govorila na skupovima poput ovog, Berni Sanders, koji prema ranim anketama ima mnogo manju podršku, vodio je kampanju u drugim saveznim državama, prije današnjeg povratka u Južnu Karolinu. Kada je riječ o republikancima, profesor Hafmon kaže da je pobjeda Donalda Trampa, prošle subote, pokazala da poslovni magnat može da privuče podršku različitih vrsta konzervativaca. Takođe je bila važna iz strateških razloga.

"Ako ste kandidat koji može da pridobije podršku biračkog tijela Južne Karoline, onda možete da to uradite i na cjelokupnom jugu, što je veoma važno za republikance. Republikanski kandidati, koji su na nacionalnim izborima pobjeđivali u 11 saveznih država, koje tradicionalno čine jug, su tokom moderne izborne istorije svakog puta bili birani za predsjednika”.

Mnogi analitičari poput Hafmona saglasni su da još nije izvjesno da će Tramp osvojiti republikansku predsjedničku nominaciju – s obzirom na to da Marko Rubio povećava podršku u establišmentu, dok se Ted Kruz još bori. Međutim, što više Tramp bude pobjeđivao na ranim izborima, to će i njegova pobjeda u borbi za nominaciju biti vjerovatnija, zaključuje Skot Hafmon.

XS
SM
MD
LG