Linkovi

Junker u CG: 2025. perspektiva kojom treba ići brzim korakom


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na konferenciji za novinare u Beogradu, 26. februar 2018.
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na konferenciji za novinare u Beogradu, 26. februar 2018.

Predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, rekao je u utorak da će napredak na evropskom putu cijeniti za svaku državu Zapadnog Balkana zasebno, te da će prije ulaska u EU države regiona morati da riješe međusobne granične sporove.

Junker, koji je u utorak stigao u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, u okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana tokom koje će predstaviti novu Strategije proširenja EU, čestitao je Crnoj Gori na politici prema susjedima i istakao da je ona najviše napredovala u integracijama.

"Kojom brzinom će biti ispunjeni zadaci iz strategije zavisi od države do države", rekao je Junker novinarima u Podgorici i dodao da "nije došao u Crnu Goru da daje prazna obećanja".

On je rekao da datum ulaska u EU zavisi samo od Crne Gore, i poručio da "taj datum koji se pominje, 2025, je samo perspektiva ka kojoj se treba ići brzim korakom".

Predsjednik EK je ocijenio da Crna Gora može služiti kao primjer ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je Crna Gora ima dva prioriteta - integraciju u EU i ekonomski rast.

Marković je na konferenciji za medije nakon sastanka sa Junkerom kazao da očekuje da će Crna Gora ove godine otvoriti još dva poglavlja u pregovirma sa EU.

"Naravno posvećeni smo poglavljima 23 i 24 i nadamo se da do kraja 2018. možemo i da dobijemo mjerila za zatvaranje ovih poglavlja", kazao je Marković.

On je rekao da je ključno da je Crna Gora apsolutno posvećena vrijednostima i ciljevima EU.

"Oko toga nemamo dvoumljenja. Kao što nemamo dvoumljenja da je čitavom regionu Zapadnog Balkana evropska budućnost jedina, bez alternative", istakao je predsjednik Vlade, koji je Junkeru rekao da svojim dolaskom jača poruke iz Strategije EU za Zapadni Balkan.

"Najvažnija poruka je da će Zapadni Balkan biti dio Evrope i da ćemo na tome raditi kako mi u regionu tako i EU", rekao je Marković.

On je istakao da se Crna Gora zalaže i za susjede, navodeći da to "konstantno pokazujemo na djelu našim dobrim odnosima sa susjedima i aktivnim dijalogom i kada postoje otvorena pitanja".

XS
SM
MD
LG