Linkovi

Junajted grupa: Vlast sprovodi kontinuiranu kampanju protiv SBB-a, slede tužbe i međunarodna akcija


Junajted grupa (United Group) saopštila je u ponedeljak da vlast u Srbiji sprovodi kontinuiranu negativnu kampanju protiv kompanije SBB koja je u sastavu te grupe, ocenjujući da je to jedinstven primer u Evropi da jedan od najvećih investitora u Srbiji nailazi na takav trentman "samo zato što poseduje televizije kojima omogućava slobodnu uredjivačku politiku, jer i u ovom slučaju poštujemo Ustav Republike Srbije i Zakon o slobodi medija".

Kompanija je saopštila da će o situaciji sa kojom se SBB suočava u Srbiji, "u kojoj vlast na sve načine pokušava da nam nanese poslovnu štetu" kroz "zloupotrebu svih državnih institucija i uz negativnu medijsku propagandu", biti predmet mnogobrojnih odštetnih zahteva, kao i da će o njoj biti obaveštena svetska i domaća javnost, a biće zatražena i međunarodna arbitraža.

"I pored činjenice da su vlasnici SBB renomirane međunarodne investicione kompanije BC Partners i KKR koje su među najvećim investitorima u Srbiji, vlast ne bira sredstva u korišćenju svih državnih inistitucija, od najviših do lokalnih, protiv naše kompanije", piše u saopštenju.

Kao poslednji primer organizovanih napada na kompaniju SBB, UG navodi postupak zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je "kao osvetu za izveštavanje televizije N1 na koje se javno žalio, izneo niz neistinitih i skandaloznih optužbi o radu kompanije".

Vesić je, podseća UG, optužio SBB da "nelegalno" razvlačio kablove, da "besplatno" koristi gradsku infrastrukturu i da "krade" struju.

Tim povodom, UG pozvala je Vesića da istraži dokumentaciju o regularnim ugovorima SBB-a i javnog komunalnog preduzeća Beogradske elektrane, jer je "obmanjivanje javnosti krivično delo".

Junajted grupa je ukazala da su svi poslovi koje je kompanija SBB radila s preduzećem Beogradske elektrane regulisani pravosnažnim ugovorima.

XS
SM
MD
LG