Linkovi

Južna Afrika – Mondijal za istoriju


Južna Afrika – Mondijal za istoriju
Južna Afrika – Mondijal za istoriju

Put koji je prešao domaćin predstojećeg prvog Svetskog prvenstva u fudbalu na afričkom kontinentu bio je dug i i ispunjen frustracijama i izazovima. Za 45 miliona stanovnika Južnoafričke Republike organizacija Mondijala predstavlja veliku čast i čini ih ponosnim. Što je još važnije, mnogi održavanje tako veliklog sportskog odgađaja u Južnoj Africi smatraju važnim korakom u izgradnji države posle dugogodišnje represije i nejednakosti.

Pre šest godina, Južnoafrička Republika je kao prva afrička nacija dobila organizaciju Svetskog kupa u fudbalu. Prvi predsednik te zemlje posle aparthejda, Nelson Mendela, vodio je žustru kampanju za dobijanje prestižnog turnira, videvši ga kao način za dalje izmirenje posle decenija rasne podeljenosti i konflikata. Deni Džordan je šef Organizacionog komiteta Svetskog kupa u Južnoj Africi:

„Posle 1990, kada je Nelson Mendela izašao iz tog zatvora, mi smop to doživeli kao početak osnivanja nove Južnoafričke Republike. Posle izbora 1994, morali smo da se nosimo sa izgradnjom nove demokratije, u kojoj neće biti razlika među polovima“.

Južnoafrički funkcioneri su u vreme Svetskog prvenstva 1994, koje je održano u Sjedinjenim Državama doneli odluku da se kandiduju za domaćina Mondijala 2006, ali im je kandidatura izmakla za samo jedan glas. Domaćin SP-a 2006. bila je Nemačka. Deni Džordan kaže da je to samo osnažilo rešenost njegovog tima.

„Bilo je to teško putovanje, pre svega da se ljudi uvere da bi trebalo da nas smatraju ozbiljnim kandidatom. Da ironija bude veća, tek kada smo izgubili od Nemačke sa 12 prema 11 glasova, svet je počeo da veruje da je Južnoafrička Republika vredna kandidature“.

Južnoafrička vlada je pokrenula veliku akciju izgradnje infrastrukture neophodne za Svetski kup investirajući milijarde dolara u stadione, transportne centre, bezbednost i komunikacije.

U tom procesu, Džordan i predsednik međunardone fudbalske federacije FIFA, Sep Blater, konstantno su uveravali skeptike u sposnobnost Južnoafričke Republike da bude domaćin tog turnira, čak i pre sbvega šest meseci kad su se u Kejptaunu određivale grupe.

„Spremni ste. Ja sam spreman. Afrika je spremna. Južnoafrička Republika je spremna. Kejptaun je spreman“.

Međutim, Deni Džordan kaže da su svi napori bili vredni truda, posebno uzevši u obzir istoriju podele i konflikta u zemlji.

„Svetski kup počinje da seje semenje i služi kao lepak za povezivanje nacije. Izgradnja nacije i društvena kohezija su važan ishod Svetskog kupa za nas. Zaista smo srećni zbog onoga što smo videli do sada“.

Svetski kup će ostaviti za sobom novu infrastrukturu koja bi trebalo da pospeši ekonomsku ekspanziju u budućnosti.

I ostavlja za sobom osećaj dostignuća među ljudima koji veruju da Afrika zaslužuje mesto na svetskoj sceni.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG