Linkovi

Južna i Severna Koreja pripremaju se za samit


Arhova - Slikana TV ekranu prikazuje južnokorejskog predsednika Mun Đae Ina, levo, tokom sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, u pograničnom selu Panmunjom, tokom programa vesti na seulskoj železničkoj stanici 26. maja 2018, u Seulu, Južna Koreja.

Južna Koreja šalje specijalnog izlaslanika u Severnu Koreju naredne nedelje, kako bi se raspravljalo o pripremama za treći samit između lidera dve zemlje.

Portparol južnokorejskog predsednika rekao je u petak da će još uvek neimenovani izaslanik putovati u Pjongjang u sredu.

"Specijalni izaslanik raspravljaće o širokom obimu tema, uključujući i tačan datum samita Jug-Sever, razvoju odnosa između Južne i Severne Koreje, denuklearizaciji Korejskog poluostrva i uspostavljanju mira na Korejskom poluostrvu", rekao je portparol južnokorejskog predsednika.

Predsednik Južne Koreje, Mun Đae In, i severnokorejski lider Kim Džong Un sporazumeli su se na njihovom prelomnom samitu u Panmunjomu u aprilu da će Mun posetiti Pjongjang kasnije ove godine.

Novinska agencija Jonhap javila je da je Južna Koreja predložila slanje specijalnog izaslanika rano u petak i da je Severna Koreja prihvatila ponudu telegramom u petak popodne po lokalnom vremenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG