Linkovi

Prva žrtva gubitka u "JP Morgan"


Situacija u najvećoj američkoj banci Džej Pi Morgan Čejsu, koja je protekle nedelje prijavila gubitak od dvije milijarde dolara zbog riskantne strategije ulaganja, i dalje je u centru pažnje javnosti. Prva žrtva skandala je direktorka za investicije, koja je u kompaniji provela više od 30 godina. Banka je saopštila da Ajna Dru, jedna od najbolje plaćenih i najuticajnijih žena na Vol Stritu koja je nadgledala odsjek u Londonu uključen u problematičnu trgovinu, odlazi u penziju. Izvršni direktor Džejmi Dajmon je u međuvremenu priznao da je pogrešio kada je prošlog meseca odbacio primedbe u pogledu poslovanja kompanije.

Na njujorškom Vol Stritu i danas je prisutna zabrinutost u pogledu situacije u najvećoj američkoj banci, Džej Pi Morgan Čejsu, koja pokušava da umanji negativne posljedice šokantnog gubitka od dvije milijarde dolara za šest nedelja, zbog riskantne strategije ulaganja. Izvršni direktor Džejmi Dajmon priznaje da je kredibiltet banke doveden u pitanje.

"Znamo da smo bili nemarni i glupi. Znamo da je u pitanju loša procjena. Napravili smo užasnu, nečuvenu grešku, za koju da gotovo nema opravdanja”

Dajmon je u intervjuu televiziji En-Bi-Si istakao da bi u ovom kvartalu mogla da bude izgubljena dodatna milijarda, ali da opstanak banke nije doveden u pitanje.

“I dalje ćemo zaraditi puno novca u ovom kvartalu, tako da kompanija nije ugrožena. Tačno je međutim da smo nanijeli štetu sebi i reputaciji banke. I očekujemo da ćemo platiti punu cijenu za to.”

Gubitak Džej Pi Morgana je bolan podsjetnik na finansijski kolaps 2008. godine. Nakon krize, izvršen je veliki pritisak za sprovođenje reformi kako riskantno poslovanje ne bi više moglo da ugrozi finansijski sistem.

Dajmon i drugi direktori banaka su međutim pokušavali da ublaže ograničenja na trgovinu, boreći se protiv takozvanog pravila Volker koje bi zabranilo određene rizične poslove. Pojedini zakonodavci smatraju da će, imajući u vidu debakl u Džej Pi Morganu, njihovi napori biti uzaludni.

“Cijena koju će platiti je gubitak bitke u Vašingtonu da oslabe ovaj propis”, smatra senator Karl Levin.

Mnogi analitičari pak smatraju da će banke, uprkos oštrim propisima, naći način da nastave sa uobičajnim poslovanjem.

"Banke su uvijek znale kako da zaobilaze propise, a da ih ne krše”, kaže Tedi Vajsberg.

Vijest o gubitku je međutim već rezultirala obnovljenim pozivima za uspostavljanje strožijeg nadozra bankarskog sektora.

XS
SM
MD
LG