Linkovi

Veliki gubitak banke Džej Pi Morgan


Vrijednost akcija američkih i evropskih banaka pala je zbog zabrinutosti investitora nakon vijesti da je najveća američka banka Džej Pi Mogran pretrpjela gubitak od najmanje dvije milijarde dolara zbog neuspjele strategije ulaganja.

Akcije američkih i evropskih banaka zabilježile su pad, a investitori su nervozni nakon vijesti o šokantnom gubitku Džej Pi Morgana. Najveća američka banka saopštila je da je izgubila najmanje dvije milijarde dolara zbog neuspjele strategije ulaganja, koja se povezuje sa ograncima u Londonu.

Džej Pi Morgan je iz finansijske krize 2008 godine izašao bez gubitaka i smatrao se pouzdanom finansijskom institucijom kada je riječ o procjenjivanju rizika. Vijest o gubitku će međutim negativno uticati na reputaciju banke i njenog izvršnog direktora Džejmija Dajmona, koji je na naprečac organizovanoj konferenciji za novinare sa anlitičarima, priznao greške.

"Kreditni portfolio predstavljao je strategiju za zaštitu od kreditnog rizika, najvećeg ukupno rizika u nestabilnim uslovima na tržištu. Kada se sve uzme u obzir, nova strategija je međutim bila puna grešaka, loše provjerena, primijenjena i nadzirana. Pomenuti portfolio akcija se pokazao riskantnijim, promjenljivijim i manje efikasnim u zaštiti nego što smo mislili”.

Dajmon nije želio da govori o konkretnim pojedincima, odgovornim za gubitak, ali je potvrdio da je slučaj povezan sa pričom koja je prvi put objavljena u Vol Strit Džornalu. Taj dnevni list pomenuo je trgovca u Britaniji čiji nadimak je “londonski kit” zbog veličine njegovih ulaganja. Cijela situacija naročito je neprijatna za izvršnog direktora banke, zato što je javno kritikovao propise poput takozavnog pravila Volker, koje bi trebalo da zabrani velikim bankama da špekulišu na berzi sa sopstvenim kapitalom

"Ovo ide u korist onima koji su se zalagali za taj propis i uklapa se u koncept banaka koje se prevelike da bi propale. Tako da svakako nije riječ o dobrom potezu. I konačno, ovaj čovjek se ponosio sposobnošću da prebrodi krizu poslednjih godina. Slučaj će se nepovoljno odraziti na samu baku, naročitu zato što se dogodio u trenutku primjene pravila i uoči stupanja na snagu propisa Volker u julu”.

Nik Parsons iz Nacionalne australijske banke kaže da su se mnogi investitori nadali da se prestalo sa ovakvom vrstom riskantnog poslovanja u finansijskom sektoru.

“Kontrole su pooštrene i neumjerenost, ako možemo tako da je nazovemo, iz prošle decenije je uglavnom bila za nama. Ta percepcija će sada svakako biti preispitana”.

Finansijski gubitak ne predstavlja ozbiljan rizik po Džej Pi Morgan, ali bi narušavanje reputacije banke moglo da ima veće posljedice. Ovaj slučaj bi takođe mogao da rezultira još energičnijim pozivima za oštrije propise u bankarskom sektoru.

XS
SM
MD
LG