Linkovi

Vud: Iranu odgovara Asadov opstanak


Politički analitičar Džozef Vud razmatra stav Teherana prema krizi u Siriji.

Iran je saopštio da će po svaku cenu podržavati sirijski režim. Šta to znači i u kom se smeru kreću događaji u Siriji? Kolega Branko Mikašinović razgovarao je o tome sa političkim analitičarom, Džozefom Vudom.

Vud: “Taj stav Teherana nam govori o dve stvari: prvo, da je Sirija veoma važan klijent Irana i zemlja kroz koju Iran doseže do Izraela i preko koje brani svoje regionalne interese i umanjuje političku i ekonomsku izolaciju. Stoga je za Iran veoma važno da Asadov režim ne propadne, posebno ne na način koji bi demonstrirao slabosti Teherana. Drugo, iranski stav nagoveštava da bi konflikt u Siriji mogao da potraje daleko duže nego što se očekuje, pošto Iran ima jake razloge da se konflikt produži i da opstane sadašnji režim, jer bi neki drugi režim mogao da bude neprijateljski nastrojen prema Iranu.”

Glas Amerike: U međuvremenu, Turska je upozorila Sirijsku vladu da Ankara neće prhvatiti kurdski entitet u severnom delu Sirije, kojim bi upravljala Kurdistanska radnička partija?

Vud: “Turska već dugo izražava svoju zabrinutost u pogledu mogućnosti stvaranja velike kurdske države koja bi se protezala od Irana, do Iraka i Sirije, sve do Turske. Za Ankaru je krajnje važno da se takve aspiracije Kurda spreče. Turska je čak i pre američke invazije na Irak izražavala takvu zabrinutost zbog mogućih dezinegracionih procesa u nekim od tih zemalja. Tursku takođe zabrinjava aktivnost Kurdistanske radničke partije, koju smatra terorističkom i koja je u Kurdistanu pobila veliki broj građana turske nacionalnosti. U tom pogledu Turska uživa podršku SAD, mada ovakva situacija ukazuje da je turski regionalni uticaj ograničen, uprkos nastojanjima premijera Erdogana da ga proširi. Dobar primer je Sirija, gde sem retorike postoje granice do kojih Turska može da se angažuje i šta može da postigne u toj zemlji.”

Glas Amerike: Da li je bitka za grad Alepo odlučujuća za budućnost Sirije?

Vud: “U ovom momentu je teško reči da li će bitka za Alepo imati takav značaj u 17-omesečnom sukobu, koji je pri tome daleko duži nego što se očekivalo. S jedne strane, režim deluje krhko i izgleda da bi gubitak Alepa mogao da mu zada odlučujući udarac, ali s druge strane, on pokazuje znake jakog otpora i sposobnosti da preživi. Režim je preživeo dezertiranje generala, ambasadora, komandanata i običnih vojnika, ali sve to nije znatnije oslabilo Asada. Stoga je teško reči da li će bitka za Alepo imati odlučujući značaj. Mislim da će se sukob nastaviti bez obzira ko zauzme taj grad, ukoliko ne dođe do međunarodne vojne intervencije.”
XS
SM
MD
LG