Linkovi

Vud: Sirijskoj opoziciji potrebno jedinstvo


Vud: Sirijskoj opoziciji potrebno jedinstvo
Vud: Sirijskoj opoziciji potrebno jedinstvo

Koliko je realno očekivati skori pad režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, u svetlu njegove agresivne strategije prema pobunjenicima? To pitanje razmatra direktor Instituta za medjunarodnu odbranu i bezbednosnu strategiju, Džozef Vud.

Vud: “U ovom momentu potpuno je neizvesno da li će sirijski predsednik Bašar al-Asad uspeti da ostane na vlasti ili ne. Mnogi analitičari nikada nisu očekivali ovakvu nestabilnost u Siriji i da Asad neće biti u stanju da relativno brzo uspostavi red i mir u toj zemlji. Činjenica da je on preduzeo tako oštre mere, a ipak nije uspeo da okonča pobunu, govori o ranjivnosti njegovog režima, ali i stepenu nezadovljstva i odvažnosti sirijskog naroda. Brutalne vojne akcije protiv sopstvenog naroda doprinele su daljoj medjunarodnoj izolaciji Asadovog režima i pozivima predsednika Obame i nekih evropskih lidera da on napusti predsednički položaj, pošto je negov režim izgubio svaku legitimnost.”

Glas Amerike: U kojoj meri je sirijska opozicija spremna da preuzme vlast u svoje ruke?

Vud: “Ljudi sa kojima sam ja razgovarao, koji su vodili razgovore sa nekim predstavnicima sirijske opozicije, su veoma impresionirani i ukazuju da su opozicioni lideri obrazovani i da su politički visprene osobe. Medjutim, ukoliko bi došlo do pada Asadovog režima, to bi izazvalo ogromnu nestabilnost i neizvesnosti bez obzira na sposobnost novih lidera, oni će biti suočeni sa velikim izazovima. Na nedavnom sastanku sirijske opozicije u Istanbulu formiran je 11-točlani Nacionalni savet sa ciljem ujedinjenja opozicije i artikulisanja njenog programa, u kontekstu važnih kretanja u pravcu političkih promena i reformi u toj zemlji.”

Glas Amerike: Da li opozicija ima zajednički program i da li njena raznolikost povećava Asadove šanse da preživi?

Vud: “Program opozicije je motivisan raznolikim interesima i operativnim sturkturama. Imate jednu strukturu za kontinuiranu oštru konfrontaciju sa Asadovim režimom i ona je do sada bila uticajna. Zatim imate drugi nivo Salafija sa aspiracijama stvaranja Sirije kao platforme za islamistička delovanja, kao i političare u egzilu, koji su dobro povezani i dobro finansirani. Dakle, sirijskoj opoziciji bi bilo potrebno neko nezavisno, objedinjujuće telo, koje bi moglo da uspešno poveže sve te strukture i frakcije u jedan monolitni opozicioni pokret, što neće biti lako.”

XS
SM
MD
LG