Linkovi

Vud: Uspeh nove stragetgije u Libiji


“Ko će upravljati Libijom po odlasku Gadafija i kakva bi mogla da budu uloga SAD i EU?” Kolega Branko Mikašinović razgovaro je o tome sa direktorom Instituta za međunarodnu odbranu i bezbednosnu strategiju, Džozefom Vudom.

Vud: “Prva faza rata se praktično završava, ali ne znamo kakva će biti sledeća. Sastav i orijentacija Prelaznog nacionalnog saveta su delimično poznati i uvaženi u zemlji i inostanstvu. Međutim, još nije jasno ko će definitivno i kako upravljati zemljom u svetlu nerešenih unutrašnjih političkih problema i ambicija raznih frakcija. Neki anlitičari ukazuju da postoji niz izazova. Prvo, ekstremni islamistički elementi su već dosta dugo prisutni u redovima pobunjenika, koji možda zagovaraju režim poput svojevremeno talibanskog u Avganistanu. Drugo, po odlasku Gadafija, neminovno će doći do borbe za vlast među frakcijama opozicije, rivalskim plemenima, pa i pritajenim Gadafijevim pristalicama, što bi moglo da izazove dalju konfuziju, pa i građanski rat. Dakle, mi ćemo, posle Gadafija, najverovatnije imati haotičnu i nedefinisanu situaciju, sve dok nova grupa i lideri ne steknu svoj autoritet i odrede smernice“.

Glas Amerike: U kojoj meri je uspeh vojne akcije protiv Gadafija i spoljnopolitički uspehVašingtona?

Vud: „Vašington je uspeo ne direktnom, već indirektnom participacijom u libijskom konfliktu, preko NATO-a i evropskih saveznika, bez i jedne američke žrtve, da potpuno podrije Gadafijev režim. Dakle, Vašington je imao punu međunarodnu podršku, ograničenu vojnu angažovanost, logističku i obaveštajnu aktivnost i pružao finansijsku potporu. To je u stvari nova strategija, novi koncept upotrebe američke moći - učestvovanje u vojnoj angažovanosti, kao podjednak partner sa međunarodnom zajednicom, uz potrebnu podršku, i saradnja sa opozicijom u zemlji. Tom strategijom, SAD su već uspele da pruže podršku uspostavljanju demokratskih strukture u Tunisu, Egiptu, a i sada, kako se očekuje, u Libiji. Možda je odgovor na slične buduće konflikte, upravo ovakvo indirektno angažovanje SAD i podrška unutrašnjim opozicionim snagama, a ne kao što je to jednostrano radio bivši američki predsednik Džordž Buš mlađi“.

Glas Amerike: Šta bi SAD i EU mogle da preduzmu u usmeravanju Libije u prvcu demokratskih tekovina?

Vud: „Ako su optimistična gledišta novog Prelaznog nacionalnog saveta tačna, Savet će prihvatiti tehničku pomoć u vidu pravnih reformi, kao i reformi policije, vojske i uopšte u smislu institucionalnih potreba, a odmrznuće se i oko 30 milijardi dolara Gadafijevog režima u inostranstvu. Međutim, sami Libijci će biti odgovorni za formiranje svojih institucija, a ne SAD ili EU, mada će Vašington i Brisel preduzeti nužne korake ukoliko bi došlo do jake infiltracije terorističkih elemenata i al-Kaide da bi obezbedili da u Tripoliju budu lideri koji će sarađivati sa Zapadom, a ne biti protiv njega“.

XS
SM
MD
LG