Linkovi

Griboski o širenju pokreta "Okupirajmo Volstrit"


Osnivač i predsednik Instituta za versku i javnu politiku, Džozef Griboski

O uticaju i ciljevima pokreta “Okupirajmo Volstrit” kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa predsednikom Instituta za versku i javnu politiku, Džozefom Griboskim.

Griboski: “Postoji nekoliko razloga za naglo širenje pokreta 'Okupirajmo Volstrit'. Prvo, imate opšte nezadovoljstvo američke i svetske javnosti zbog globalne ekonomske krize. Drugo, društveni sloj visoko obrazovanih ali nezapaoslenih građana ne može da prihvati ponuđene razloge zbog kojih nema zaposlenje. Treći problem se odnosi na radnu snagu, koju treba prekvalifikovti bez garancija za dobijanje radnih mesta, dok starija radna snaga ima loše izglede za zapošljavanje. Najzad, jedan deo ovog pokreta sastoji se od, ako hoćete, anarhista i nihilista, koji nemaju drugi cilj već da protestuju i izazivaju probleme.“

Glas Amerike: Kako biste okarakterisali buduću strategiju ovog pokreta?

Griboski: “Pokret ima labavu organizicionu strukturu, mada ima strategiju, ali još nema definisane ciljeve, sem kritike. Urpkos tome, pokret privlači ljude različitih interesa, želja i pogleda. Jedina stvarna i objedinjujuća poruka koju ovaj poket upućuje jeste ‘mi smo gnevni’. U stvari, svaki segment tog pokereta ima svoje stavove. U izvesnom smislu, pokret ‘Okupirajmo Volstrit’ predstavlja potpunu antitezu pokretu ‘Čajanka’, koji ima specifično definisane ciljeve i interese i jedinstvenu poruku i rukovodstvo. Uprkos tome, oba pokreta imaju zajedničku ‘ogorčenost’. Glavna politička komponeta u pokretu ‘Okupirajmo Volstrit’ je nezadovljstvo društvenom nejednakošću i ekonomskom situacijom, dok se u slučaju ‘Čajanke’ izražava nezadovljstvo nepoželjnim društvenim kretanjima sa konzervativne tačke gledišta."

Glas Amerike: Da li pokret “Okupirajmo Volstrit” izaziva zabrinutost i da li predstavlja izazov za politički establišment u Vašingtonu?

Griboski: “U izvesnom smislu, predsednik Obama nije imao izbora već da pribgrli koncept ovog pokreta, mada on politički predstavlja demokratsku verziju ‘Čajanke’. Medjutim, problem je u tome što suprotno ‘Čajanki’, koja služi kao opozicioni glas vladajućoj stranci, ‘Okupirajmo Vol strit’ predstavlja opozicioni glas u odnosu na stranku na vlasti, dakle opasnost iznutra. Taj pokret daleko više zabrinjava demokrate, nego što ‘Čajanka’ zabrinjava republikance, pošto je taj pokret sastavni deo Republikanske stranke, dok ‘Okupirajmo Volstrit’ predstavlja nešto što bi moglo da se negativno odrazi na Demokratsku stranku, pa demokrate kažu – ‘prihvatićemo vas sa rastojanja, ali nećemo da budemo vidjeni sa vama’. To se odrazilo i u činjenici da se presednik Obama do sada nije sastao sa predstavnicima tog pokreta, mada su oni tražili takav sastanak.”

XS
SM
MD
LG