Linkovi

Istraga železničke nesreće kod Sijetla


Federalni istražitelji u saveznoj državi Vašington nadaju se da će posada voza koji je iskočio iz šina u blizini Sijetla pomoći da se objasni događaj u ponedeljak.

Dok se vagoni koji su iskliznuli sa pruge i dalje prebacuju na drugu lokaciju radi istrage, nadležni već znaju da se voz kretao brzinom više od dva puta većom od dozvoljene kada je iskočio iz šina na krivini južno od Sijetla. Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja takođe je objasnio kako je voz, koji se kretao velikom brzinom, usporen.

“Prema našoj preliminarnoj analizi izgleda da su kočnice bile automatski aktivirane nakon što se dogodila nezgoda, pre nego što su bile upotrebljene od strane mašinovođe”, izjavila je Bela Din-Zar iz Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja.

Din-Zar je takođe rekla da je kao dodatno, uz mašinovođu u kabini bio prisutan i kondukter. U vozu se nalazilo oko 80 putnika i šest članova posade. Iskakanje sa šina poslalo je nekoliko vagona voza na autoput ispod nadvožnjaka. Tri putnika su poginula, dok je više od 70 povređeno. Deonica pruge na kojoj se dogodilo iskakanje iz šina još nema sistem poznatiji kao pozitivna kontrola, koji može da preuzme kontrolu nad vozom i da ga, ili uspori, ili potpuno zaustavi ako prekorači dozvoljenu brzinu.

Direktor Amtraka Ričard Anderson nije siguran da li bi taj sistem napravio bilo kakvu razliku prilikom udesa ali je istakao da Amtrak podržava pozitivnu kontrolu voza.

“Upitali ste me lično, a ja sam odgovorio u ime svih u Amtraku, mi snažno podržavamo sistem pozitivne kontrole vozova. Pripremili smo potreban novac i sredstva za to. Nema nikoga ko više želi pozitivnu kontrolu voza, od Amtraka.”

Anderson je naglasio da Amtrak ima nameru da dovrši postavljanje sistema pozitivne kontrole voza u roku od godinu dana.

XS
SM
MD
LG