Linkovi

Još jedan slučaj masovnog trovanja divljih životinja


Ubijene ptice (Foto: Društvo za posmatranje i zaštitu ptica Srbije)
Ubijene ptice (Foto: Društvo za posmatranje i zaštitu ptica Srbije)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa državnim službama i policijom izašli su na teren u četvrtak i otkrili masovno trovanje ptica i sisara u ataru sela Vitojevci u rumskoj opštini.

"Nakon poziva zabrinutih građana obiđene su njive i kanali u kojima je pronađeno ukupno 19 leševa: pet šakala, četiri lisice, jedna kuna belica, tri gavrana, četiri mišara i dva orla belorepana," kaže se u saopštenju Društva.

Nedaleko od mesta gde su pronađeni leševi uočene su iznutrice koje su bile neprirodno roze boje, što je ukazivalo na korišćenje nekog od pesticida, verovatno karbofurana. Takođe, na susednoj njivi primećena je velika količina rasutog semena pšenice koje je takođe tretirano nekim preratom, navodi se u izveštaju sa terena. U zajedničkoj akciji leševi životinja, uzorci iznutrica i tretiranog semena prikupljeni su za laboratorijske analize koje će pokazati uzročnika trovanja.

„Brzom reakcijom na terenu uspeli smo da sprečimo dalji pomor. Uklonili smo sve leševe i zatrovane iznutrice koji su predstavljali dalji izvor opasnosti. Međutim, nismo u mogućnosti da uklonimo veliku količinu tretiranog semena koje se nalazi rasuto po njivi," kaže Milica Mišković iz Društva kojima su se u akciji pridružili službenici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, inspektor Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i pripadnici Policijske stanice Platičeva.

Iz društva podsećaju da su pre samo godinu dana u ataru susednih Grabovaca pronašli tri otrovana belorepana.

"Bojimo se da će lokalna gnezdeća populacija potpuno nestati zbog besomučnog trovanja,“ kaže Mišković.

Orao belorepan i mišar su strogo zaštićene vrste, a gavran je zaštićena vrsta na prostoru Republike Srbije. Trovanjem kod Vitojevaca je, prema odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste, učinjena šteta od 1.530.000 dinara.

Aktivna toksična supstanca karbofuran proizveden je pre jednog veka u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov koji izaziva brzu smrt. Kasnije je korišćen i u poljoprivredi. Zbog izuzetne toksičnosti, to sredstvo je zabranjeno u EU, Kanadi i SAD, a i u Srbiji, od juna 2014. godine. Od 2008. do danas karbofuran je odgovoran za stradanje više od 80 orlova belorepana u Srbiji, od kojih su većina u Vojvodini.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje da se u ovom slučaju istražni postupci sprovedu hitno, kako bi se došlo do osumnjičenih i kako bi se osujetili slučajevi eventualnih budućih trovanja.

Društvo i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, zajedno sa svojim partnerima iz zemalja Panonske nizije, rade na projektu „PannonEagle“ koji za cilj ima sprečavanje trovanja ptica grabljivica na međunarodnom nivou, te se ovakvi slučajevi pomno posmatraju mnogo šire i znatno utiču na reputaciju rada državnih organa Srbije na nivou Evropske unije, kaže se u saopštenju Društva.

XS
SM
MD
LG