Linkovi

Još jedan prebeg iz Severne u Južnu Koreju


Vojnici Severne Koreje (levo) gledaju u Južnu Koreju u Demilitarizovanoj zoni

Još jedan severnokorejski vojnik i dvojica ribara prebegli su u Južnu Koreju, što bi mogao da bude znak da međunarodne sankcije, koje su uvedene da bi se kaznio režim u Pjongjangu, stvaraju ekonomske poteškoće za obične ljude u toj zemlji.

Južnokorejski čuvari su, prema navodima južnokorejske novinske agencije Jonhap, opalili i do 20 hitaca upozorenja na severnokorejske vojnike koji su jurili vojnika koji je prebegao kroz dobro obezbeđenu Demilitarizovanu zonu između dve Koreje.

Portparol združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga potvrdio je da je vojnik niskog čina prešao granicu rano jutros, ali i razjasnio da nijedan od hitaca nije bio ispaljen na njega. To je četvrti vojnik i jedan od 15 severnokorejskih tražilaca azila koji su ove godine direktno prebegli u Južnu Koreju.

Prošle godine, samo jedan vojnik i četiri civila prebegli su kroz Demiltarizovanu zonu. Većina od kako se procenjuje 30 hiljada prebeglih iz Severne u Južnu Koreju od završetka Korejskog rata 1953, to nisu učinili direktno, već preko Kine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG