Linkovi

Još jedan apelacioni sud u SAD protiv Trampove uredbe


Demonstranti ispred suda u Sijetlu, 15.maja 2017.

Drugostepeni sud u San Francisku odlučio je da podrži blokadu uredbe Donalda Trampa, kojom se brani ulazak u SAD stanovnicima šest većinski muslimanskih zemalja.

Sud je obrazložio da je predsednik prekoračio ovlašćenja kada je izdao drugu uredbu 2. marta, o “zaštiti nacije od ulaska stranih terorista u SAD”.

Tročlano veće sudija saopštilo je da, iako se Aktom o imigraciji predsedniku daju široka ovlašćenja da kontroliše ulaske u SAD i osigura bezbednost, ali da “imigracija nije pitanje jednog čoveka”. Iako predsednik ima zakonska ovlašćenja da zabrani ulazak osobama koje bi mogle da “nanesu štetu interesima SAD”, sud je obrazložio da nema dokaza da državljani Somalije, Sudana, Irana, Jemena, Sirije I Libije mogu da naškode američkim interesima I bezbednosti.

Ova odluka doneta je nakon ranije odluke Apelacionog suda u Virdžiniji 25.maja, kada je blokirana primena nekih delova uredbe.

Ali, dva apelaciona suda iznela su različite argumente.

Sud u Virdžiniji uglavnom se oslanjajo na Trampove tvitove i izjave u kampanji o zabrani ulaska za Muslimane I bavio se delom uredbe koji je stanovnicima muslimanskih zemalja branio ulazak u SAD 90 dana. Apelacioni sud u San Francisku

Trampova administracija uložila je žalbu Vrhovnom sudu na presudu Apelacionog suda u Virdžiniji, I zahtevala momentalni prekid blokade uredbe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG