Linkovi

Joksimović: Za Srbiju najbolje - evropske integracije


Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije (arhivski snimak)
Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije (arhivski snimak)

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović posetila je danas Sajam knjiga u Beogradu, gde je poručila da su evropske integracije Srbije odgovor na pitanje da li zemlja ide u evroatlantske ili evroazijske integracije.

Srbija nije ni u evroazijskim, ni evroatlantskim integracijama, već u evropskim koje su najbolji odgovor za pozicioniranje Srbije na spoljnopolitičkom planu i modernizaciju države, ocenila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kako je rekla novinarima tokom posete Sajmu knjiga, Srbija pripada evropskom kontinentu i nastavlja evropske integracije:

"Ruska Federacija, SAD - to su glabalni igrači, čiji se interesi nekada prepliću, nekada se prelamaju, pa vrlo često i na ovom prostoru gde je naša zemlja. I upravo zato ja sam duboko uverena da su evropske integracije pravi odgovor na stabilnu i spoljno-političku poziciju Srbije, ali i modernizaciju i stabilizaciju zemlje na unutrašnje-političkom planu."

Odgovarajući na pitanje o stavu američkog diplomate Brajana Hojta Jija o sedenju Srbije na "dve stolice", Jadranka Joksimović je istakla da nije ljubitelj metafora, a sve drugo je, po njenim rečima u domenu visoke politike na koju ponekad možete da utičete malo:

"Te metafore nisu uvek jednostavne ni da ih branite, ni da ih obrazlažete, niti da ih kritikujete. Jer svako pod tim šta je mislio je ne mogu da tumačim i ne bih da govorim o stolicama. Nisam ljubitelj metafora, ali u svakom slučaju evropske integracije su naš odgovor i za komplikovane međunarodne odnose, kao i na potrebu razvoja same države."

Joksimović je rekla da je realno da Srbija do kraja godine otvori tri ili četiri nova pregovaračka poglavlja, dok bi otvaranje pet poglavlja bio optimistički plan. Do sada je Srbija najčešće otvarala po dva nova poglavlja, a otvaranje najmanje tri nova poglavlja bi bio jako dobar signal, ocenila je Joksimović.

XS
SM
MD
LG