Linkovi

Joksimović: Dva poglavlja do jula


Predstavnici Vladine Kancelarije za evropske integracije i Privredne komore Srbije potpisali su danas Memorandum o o saradnji u procesu pristupanja Srbije EU. Tom prilikom najavljena je i spremnost Srbije da otvori i dva ekonomska poglavlja.

Srbija očekuje da će do jula meseca u pregovorima sa Evropskom unijom biti otvorena poglavlja 23 i 24, izjavila je danas ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da, prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja 48 procenata građana podržava evropske integracije, dok je 28 odsto protiv.

Prilikom potpisivanja Memoranduma između vladine Kancelarije za evropske integracije i Privredne komore Srbije o saradnji u procesu pristupanja EU, ona je istakla da je Srbija spremna i za otvaranje dva ekonomska poglavlja:

"Do kraja godine, ja bih takođe želela da kažem, da smo mi relativno spremni za dva vrlo važna ekonomska ili privredna poglavlja, koja se tiču, sa jedne strane javnih nabavki – to je poglavlje broj pet. I poglavlja 20, koje se tiče preduzetničke politike, onoga što se odnosi na mala i srednja preduzeća, i industrijske politike."

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da danas potpisani memorandum predstavlja okvirni strateški dokument u procesu pridruživanja EU. Po njegovim rečima, niko ne dolazi da investira ako ne zna šta će se ovde dešavati za pet ili 10 godina i kakvi su pravci razvoja društva:

"Imamo veliku odgovornost, da zajedno sa Vladom, razgovaramo vrlo otvoreno tome na koji način najbolje možemo pripremiti naše kompanije i našu privredu na ono što ih čeka, a to je jedna utakmica na velikom tržištu, koje zahteva da budete veoma konkurentni, veoma efikasni, veoma produktivni."

Jadranka Joksimović je danas izrazila uverenje da će Evropska unija zadržati poziciju da ne može biti revizije sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Briselski sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom predstavlja okvir u kojem možemo pomoći da srpska zajednica na Kosovu opstane, živi bolje i napreduje, rekla je Jadranka Joksimović.

XS
SM
MD
LG