Linkovi

Jokić: CG odlučuje o slanju vojnika, bez razgovora o NATO bazama


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Ljubiša Jokić
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Ljubiša Jokić

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Ljubiša Jokić, počeo je zvaničnu posjetu Sjedinjenim Državama, prvu od kako je Crna Gora postala članica NATO-a. U Pentagonu se u ponedeljak sastaje sa načelnikom Združenog generalštaba američke vojske Džozefom Danfordom, već je razgovarao i sa senatorkom iz Mejna Suzan Kolins.

U razgovoru za Glas Amerike, uoči susreta sa Danfordom, Jokić je rekao da susret sa načelnikom združenog Generalštaba američke vojske pokazuje koliko je važan strateški partnerski odnos dvije zemlje i koliko je snažna podrška američkih oružanih snaga integracionim procesima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta će u budućnosti biti obaveze crnogorske vojske u Alijansi i da li se od nje očekuje da šalje veći broj vojnika u Avganistan, Jokić je rekao da će donošenje odluke o učešću vojnika u misijama, kao i do sada, biti u nadležnosti Crne Gore.

"Niko nije do sad, pa neće ni u budućnosti, moći da određuje prioritete o tome. To je stvar političkih i vojnih procjena isključivo u Crnoj Gori. Što se tiče Vojske Crne Gore, iako smo punopravna članica NATO-a, naš pravi posao tek predstoji i tek će se završiti punom integracijom svih pripadnika vojske u NATO. To će možda potrajati nekoliko godina, ali je naša namjera da taj posao završimo mnogo ranije", rekao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Dodao je i da nije bilo razgovora o eventualnom uspostavljanju NATO baza u Crnoj Gori. "Tih razgovora nije bilo do sad i ne vjerujem da će ih biti ubuduće", naglasio je Jokić.

Komentarišući susret sa senatorkom iz Mejna Suzan Kolins, Jokić je rekao da je republikanska članica Kongresa u poslednjih 11 godina bila veliki prijatelj Crne Gore i da joj je u velikoj mjeri pomogla u evroatlantskim integracijama.

"U decembru prošle godine smo obilježili 10 godina uspješne saradnje sa saveznom državom Mejn. Naš zajednički zaključak je da ta saradnja treba da se nastavi i u budućnosti, ne samo na vojnom planu, već i u drugim oblastima", zaključio je Jokić.

XS
SM
MD
LG