Linkovi

Vertman: Jaki kandidati za potpredsednika


Analitičar Džon Vertman
Analitičar Džon Vertman

O nastavku predsedničke kampanje i odluci o potpredsedničkom kandidatu i partneru verovatnog republikanskog predsedničkog kandidata Mita Romnija, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa analitičarem Džonom Vertmanom.

Vertman: “U poredjenju sa 2004. godinom, kada je predsednik Buš u borbi sa Džonom Kerijem imao za cilj da napadne Kerijev karakter i žigoše ga kao liberalnog senatora iz Masačusetsa, koji je pokazivao nedosledne političke stavove, predsednik Obama bi mogao da izloži isto tako oštroj kritici Mita Romnija kao prevrtljivog političara, što se 2004. pokazalo uspešnim. Republikanci će najverovatnije uzvratiti na sličan način, kritikujući Obamu u vezi sa ekonomijom, nezaposlenošću, zdravstvenim osiguranjem, itd. Odlućujuću ulogu u trci su tada odigrale, ako hoćete, periferne organizacije, kao što su veteranska udruženja, lokalne stranačke organizacije, internet, itd. Uticaj tih grupa bi mogao da bude od presudne važnosti i u sadašnjoj kampanji.”

Glas Amerike: Ko bi mogao da bude potpredsednički kandidat Mita Romnija?

Vertman: “U ovom trenutku imate verovatno 10 do 20 ljudi koji bi se mogli smatrati jakim kandidatima za potpredsednički položaj. Kako se budemo približavali republikanskoj konvenciji u avgustu, verovatno ćemo imati tri do četiri jaka kandidata. Vodeći kandidati bi mogli da budu senator iz Floride Marko Rubio, mladi amerikanac hispanskog porekla, koji je popularan unutar republikanske stranake zbog svojih konzervativnih stavova. Zatim Rob Portman, senator iz Ohaja, koji je bio angažovan u Bušovoj adminstraciji kao budžetski stručnjak i poznavalac izvršne grane vlasti. Mogući kandidat bi mogao da bude i guverener Virdžinije, Bob Mekdonald, koji je popularan kod konzervativaca i takodje dolazi iz važne države, a povoljno bi izbalansirao Romnijeva ideološka gledišta.”

Glas Amerike: “Šta mislite koje su presudno važne države u kojima bi Romni morao da pokaže dobre rezultate u trci sa predsednikom Obamom?

Vertman: “Ako Romni može da pobedi u nekoj solidno demokratskoj državi, kao što je Pensilavanija, ili u Viskonsinu i Mičigenu, on bi tada bio u jakoj poziciji, što bi bio veliki izazov predsedniku Obami. Ali, realno govoreći, države koje će Romni nastojati da dobije su Ohajo, Virdžinija, koja je prvi put glasala za demokratu 2008. godine - prvi put od 1964., kao i Florida, koja ima veliki broj elektorskih glasova. Države koje sam pomenuo, pored, recimo, Kolorada i Ajove, igraće značajnu ulogu.”

XS
SM
MD
LG