Linkovi

Vertman: SAD za promene u Jemenu

  • Branko Mikašinović

Duboke podele u Jemenu: Džon Vertman

O aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku i severu Afrike, za Glas Amerike govori Džon Vertman, politički analitičar i član osoblja Bele kuće bivšeg predsednika Bila Klintona.

Vertman: “Pored Libije i Sirije, sada imate veoma napetu situaciju u Jemenu, koji je bio ključni saveznik SAD u borbi protiv Al Kaide i terorizma. Jemenski predsednik, Ali Abdulah Saleh je ranjen, što je izazvalo košmar i još dublje podele u toj zemlji, u svetlu nastojanja pobunjenika da formiraju prelazne demokratske strukture, dok bi Saleh trebalo da se vrati iz Saudijske Arabije gde se nalazi na lečenju. Takva situacija dovodi u pitanja dalju saradnju SAD sa tom zemljom na polju borbe protiv terorizma. Interes Vašingtona i zemalja u regionu je da se sačuva bezbednost i stabilnost. Adminstracija, medjutim, sada smatra da je promena u Jemenu nužna.”

Glas Amerike: Kakav bi mogao da bude ishod borbi izmedju pobunjenika i Gadafijevih snaga u Libiji?

Vertman: “Administracija predsednika Obame se zvanično zalaže za svrgavanje Gadafija, ali pred predsednikom sada stoji izazov u Kongresu, koji dovodi u pitanje legitimnost daljeg američkog vojnog angažovanja u Libiji. Tu je i neizvesnost u pogledu sastava i programa libijske opozicije imajući u vidu navodno infiltraranje terorističkih elemenata u njene redove. Stoga u SAD vlada neodlučnost, pošto slika o opoziciji nije jasna, što usporava i političku delatnost i odlučnost zapada.”

Glas Amerike: Da li će spoljna politika biti ključno pitanje u predstojećoj predsedničkoj kampanji?

Vertman: “Pod pretpostavkom da od sada do predsedničkih izbora 2012-e, ne dodje do nekog neočekivanog krupnog dogadjaja, mislim da će ključno pitanje biti ekonomija, odnosno smanjenje nezaposlenosti, a ne spoljna politika. Ako Obama uspe da smanji stopu nezaposlenosti na 7,5 ili 8 odsto, on ima dobre šanse da bude ponovo izabran za predsednika. Medjutim, ako stopa nezaposlenosti bude oko 8,5 ili 9 odsto, republikanski kandidati, kao sto je Mit Romni biće značajni konkurenti. Medjutim, najveća nepoznanica je ko će biti repubikanski predsednički kandidat. Možda bi to mogli da budu neki umereni i iskusni političari kao što su Mit Romni, ili bivši guverneri Džon Hantsmen ili Tim Polenti. Republikanci bi takodje mogli da odu u suprotnom pravcu i imenuju kongresmenku Mišel Bakman ili bivšu guvererku Saru Pejlin, kao izrazito konzervativne kandidate. Dakle, ko će biti republikanski presednički kandidat – to je najveći znak pitanja u ovom momentu.”

XS
SM
MD
LG