Linkovi

Vertman: Romni verovatan kandidat


Analitičar Džon Vertman
Analitičar Džon Vertman

O ishodu izbora republikanskih predsedničkih kandidata poznatih kao „super utorak“, zbog njihove često presudne važnosti, Glas Amerike razgovarao je sa Džonom Vertmanom, političkim analitičarem u Američkom geografskom udruženju.

Vertman: “’Super utorak’ nije doneo očekivane rezultate u takmičenju republikanskih predsedničkih kandidata. Mnogi su očekivali da će Mit Romni odneti odlučujuću pobedu i eliminisati svaku šansu bivšeg senatora Rika Santoruma kao kandidata. Romni je pobedio u nekoliko država, uključujući i ključnu državu Ohajo, ali sa veoma tesnom razlikom. Romni ponovo nije uspeo da dobije glas konzervativaca dok je Santorum pobedio u nekoliko konzervativnih država, uključujući Tenesi i Oklahomu. Dakle ishod izbora je pokazao kontinuiranu ranjivost Romnija na geografskoj i ideološkoj osnovi.”

Glas Amerike: Kakav dalji razvoj dogadjaja očekujete u borbi dva vodeća republikanska predsednička kandidata - Mita Romnija i Rika Santoruma?

Vertman: “Mnogo toga će zavistiti od toga da li će konzervativci u republikanskoj stranci početi da se okupljaju da bi podržali jednog, odnosno vodećeg kandidata. Uprkos svim svojim nedostacima, Romni ima najbolje šanse da bude izabran za republikanskog predsedničkog kandidata. U ovom momentu, on ima najveći broj delegata i veliku prednost u prikupljanu sredstava u poredjenju sa Santorumom. Medjutim, Santorum bi mogao da bude neprijatno iznenadjenje i da pobedjuje u konzervativnijim državama i na taj način odvlači podršku koja je Romniju potrebna za konačnu pobedu.”

Glas Amerike: Da li bi duga borba republikanskih predsedničkih aspiranata mogla da se negativno odrazi u kasnijem suočavanju republikanskog kandidata sa predsednikom Barakom Obamom?

Vertman: “To će se svakako negativno odraziti na budućeg republikanskog predsedničkog kandidata, mada republikanski krugovi kažu da će ovakva borba ojačati njihovog kandidata u pogledu njegovih retoričkih veština, dragocenog iskustva i kontinuiranog medijskog prisustva kod birača. Ali, realno govoreći, fondovi dva vodeća kandidata presušuju, a na političkom planu Romni je primoran da se jos više prikloni konzervativnoj poziciji da bi parirao Santorumu po pitanju gradjanskih prva, prava žena, globalnog zagrevanja, emigracije, itd. Romni bi o tim pitanjima svakako želeo da zauzme više centralnu poziciju da bi kasnije bio uspešniji u borbi protiv predsednika Obame, ali to nije u stanju zbog pritiska konzervativne ideologije.”

XS
SM
MD
LG