Linkovi

Sitilidis: Petreus agresivno u Avganistanu


Sitilidis: Petreus agresivno u Avganistanu

Šta smena komandanta snaga NATO-a i SAD u Avganistanu, generala Stenlija Mekristala znači vojno i politički za dalju američku strategiju i nastojanja u toj zemlji. Za "Glas Amerike" na to pitanje odgovara saradnik vašingtonskog instituta "Vudro Vilson", Džonu Sitilidisu.

Sitilidis: “Sa vojne tačke gledišta videćemo značajne promene pod generalom Dejvidom Petreusom, koji je faktički unapredjen i vojno i politički pošto je Avganistan ujedno i jedno od najvažnijih spoljnopoltičkih pitanja predsednika Obame. Petreus će narednih meseci pokrenuti veoma agresivnu vojnu kampanju, slično situaciji u Iraku kada je general Mekristal likvidirao hiljade pripadnika al-Kaide i njihovih pristalica, da bi postigao odredjene ciljeve. U Avganistanu sada imate, donekle, suprotnu situaciju iračkoj, zbog nametnutih ograničenja vojnim operacijama iz političkih i drugih razloga. Dakle, do avgusta ove godine bićemo svedoci daleko agresivnije i odlučnije vojne kampanje protiv Talibana i drugih terorističkih organizacija. Sa političke tačke gledišta, predsednik Obama je jasno pokazao, razrešenjem generala Mekristala, da neće trpeti podele unutar vojnog establišmenta, koje bi mogle da oslabe vojnu strategiju, podršku javnosti i rezultate na terenu. Jedan od pozitivnih aspekata razrešenja dužnosti generala Mekristala je da je američka javnost zbog ekonomskih problema ponovo fokusirana na avganistansko pitanje, koje je potisnuto u drugi plan od decembra 2009, posle najave nove strategije za tu zemlju“.

Glas Amerike: Koji je glavni cilj SAD u Avganistanu gledano iz sadašnje perspektive?

Sitilidis: „Taj cilj nije potpuno jasan, pošto se većina terorističkih aktivnosti dešava u Pakistanu i na granici sa Avganistanom. Kako je Pakistan saveznik SAD, nije moguće direktno angažovati američke snage u toj zemlji, a da se ne izazovu problemi, posebno u svetlu važnog pitanja nuklearnog arsenala te zemlje. Dakle, cilj u Avganistanu bi mogao da bude da ta zemlja nikada više ne bude utočište za al-Kaidu i džihadiste i da ne posluži kao platforma za destablizaciju regiona. Ako pogledate neke zemlje u susedstvu Avganistana, one su veoma uticajne i važne - Indija, Pakistan, Kina, Iran i Rusija. Te zemlje su zainteresovane za ishod avganistanske situacije, svaka na svoj način, mada su SAD daleko više angažovane u tom sukobu“.

Glas Amerike: Šta se realno može očekivati u Avganistanu na kraći rok?

Sitilidis: „Odluka administracije predsednika Obame da počne sa većim povlačenjem američkih snaga u julu iduće godine nije održiva i ne verujem da bi se general Petreus prihvatio nove dužnosti pod takvim uslovima. Petreus se prihvatio posla sa namerom da odnese definitivnu pobedu nad teroristima, Talibanom i al-Kaidom. Drugim rečima, odluke će se od sada donositi na osnovu situacije na terenu i ustvarenog napretka, a ne veštačkih rokova. Ukoliko Petreus, rigoroznom vojnom kampanjom, postigne značajne uspehe do kraja ove godine, on će imati podršku i političkog Vašingtona i javnosti“.

XS
SM
MD
LG